7 weeks day 2, boleh seks ke?

Hi. Saya nak tanya, boleh ke buat seks ketika hamil? Sy belum scan lagi, next week baru nak pergi scan. Sy ada baca cakap boleh je seks ketika hamil walaupun trimester pertama. Cuma xboleh kasar2. Ada juga yg sy baca bagitahu, xboleh seks selagi belum scan. Suami sy dah merajuk. FYI, kami baru berkahwin bulan 2, bulan 4 sy dh hamil. So belum sempat nak honeymoon & buat seks pun xkerap lagi2 bulan lepas bulan ramadan kan. Please advise #firstmom #firstbaby #ingintahu #pleasehelp

39 Balas

sorry lah . nak sayangkan anak atau suami ? suami pun kena berkorban sikit. kalau tk puas enjoy masa berdua ,patud dari awal kawen dah planning . cakap baik2 dgn suami. sy 6 weeks gugur sbb bersama suami. time tu tktau pun prgnnt. untuk second prgnncy ni mmg kami bertahan je smpai baby masuk second trim. suami yg tak bagi bersama. sebab sayangkan anak dan isteri. time gugur dlu menahan sakit perut , bleeding, kena masuk mulut itik, demam panas. bnyk dugaan dia. to be safe please avoid dlu ya. bincang baik2 dgn husband.

1y ago

sy yg komen asal. maaflah kalau yg rasa sy ni takut takutkan tt. kan sy dah remind di penghujung komen, BINCANG BAIK BAIK DENGAN HUSBAND. kita semua di fasa honeymoon. mmg nak melekat je 24 jam. bukan suruh abaikan suami smpai setahun. bertahan smpai first trimester je. nak pendapat yg memuaskan hati senang sennag pegi jumpa doktor je. lain org lain risikonye. sy share pgalaman sy sbb sy taknak awak ulang penyesalan kami suami isteri. awak tak rasa hati luluh hilang anak mcm mana. sy taknak awak hidup dalam perasaan bersalah . sebab tu sy pesan kalaj boleh, avoid duluuuu. bukan TAKPAYAH BERSAMA LANGSUNG. Apa apa pun pilihan di tangan sendiri. selesai sudah tanggungjawab sy untuk memberi peringatan dan pengalaman sy yg keguguran anak sulung tanpa sedar. sekian

boleh . sy hritu dpt thu preg 6w , pjj ngn suami .. n plan nk surprise kan suami time balik , bila suami dah balik bersama first tu agk ksar . tpi xde bleeding n spotting, alhamdulillah .. lpas tu bru ad trbca yg xleh kasar2 . mgkin atas dri msing msing jgk. slgi kite xde mslh dgn rahim n tmpt ari ari tu , mgkin oke . tpi bila dah bce bnyk pnglaman dri org yg ad bleeding better jgn kasar 😅 sy hritu xde plk tnye dc sbb bersama pom xskit , dah scan pom dc ckp kdudukan uri pom oke jd kiteorg truskan je mcm biasa . alhamdulillah skrg 25w ..

Sebenrnya depends badan masing2.. sbb kandungan dlm sperma boleh trigger contraction pada rahim..dan bila wanita klimaks pun boleh merangsang rahim juga, tu sbb sex d awal kehamilan tida d galakkan,krn risau bole mengganggu penempelan janin yg bru mula menempel, sdgkan d akhir kehamilan d galakkan bersama sbb sifat sperma tu td .. so, secara kesimpulannya.. bole cuba , tp jgn lasak sngt.. klu ada rasa sakit, better rehat dlu utk bersama , dan masuk d trimester dua bru ble mncuba smula.. sbb penerimaan badan masing2 x sama

Pengalaman sy, preggy masa 6w bersama..tak lama pun, belum pun klimax masing², sy bleeding fresh blood & terus ke hosp..nasib janin masih berdenyut nadi & dalam keadaan selamat. Doctor suruh bedrest & jgn bersama lagi. Kami gap sampai sy dah 18w baru bersama semula. Tapi ketahanan setiap org tak sama. Ada yg rahim kuat. Tapi andai kata dah keguguran sbb bersama, mmg sgt menyesal. Rezki Allah nak bg pun tak mudah kadang tu 😁 Apa pun kenal diri awk sendiri ya. Semoga dipermudahkan urusan sis

trimester 1 biasanya tak digalakkan sbb bby masih bru lagi . suruh suami sabar sikit ..anak dia jgk yg awak kandungkan tu . sy pun trimester 1 tak pernah bersama dgn suami . Alhamdulillah suami sgt memahami .dia pun risau takut terkuat terlasak jd lain . masuk trimester 2 bru sy berani bersama itu pun suami berhati-hati kawal pergerakan . tp tak sllu bersama sbln berapa kli je . takpun awak bole ckp kat husb utk puaskan dia cara lain .

klau sya, sya mmg akan layan suami. tp slow², romantic² gtuu .. kdg org x seks pun boleh bleeding, means baby tu mmg xjadi dlm rahim tu/ xsempurna sbb tu la dia gugur .. so jgn salahkan diri sendiri dan suami .. tgok kemampuan bdn sis k .. boleh minta nasihat doc juga tntang ni .. apa pun sy x faham yg komen taip mcm xda adab ni, org tanya jwb bagus² ok kan. klau rasa x boleh jwb bagus² jgn reply.

1y ago

Betul stuju..

fahammm. pengantin baru kan. badan org lain2. tak sama ketahanan. mcm sy try je dlu. Alhamdulillah xde apa. tp sbb xscan apa lg,better buat slow2 lah. xyh lasak2 sgt. bgthu elok2 dgn suami. kdg suami bkn tahu apa pon. yg sakitnya kita. sbb rahim kita ni,kalau dh masuk air mani suami tu,tu slh satu jd contraction. nnti awk dh masuk 2/3rd trimester bru faham bila having s*x time tu. rasa sakit contraction 😂

dear.. sebaiknya elakkan ye masa 1st trimester ni.. sy 1st trimester tu, ada 3x sy bersama suami, n 3x juga jd bleeding yg byk lps bersama tu.. sy igtkn bleeding tu bukan sbb bersama.. then doc ckp rahim sy belum betul2 kuat.. dats why bleeding bila bersama suami walaupun dh buat cara yg slow2.. apa2 pun depends pd individu.. klu rahim n kndungan awk ok xde pape masalah, boleh je bersama tp secara berhati2..

kadang2 wpun tak kasar, tp bila kite ada rasa terangsang tu still akan buat bhgn rahim rasa contraction.. tu yg bole buat bleeding sbnrnya.. ada org ok tkde bleeding tp kalau rahim tak kuat lg bole bleeding.. so depends la kalau ada rasa sakit tu better sabar dulu.. tgok ig/tiktok "drraihanaismail" founder efferty, byk tips & info dia explain psl ni

1y ago

owh yea kew, tq ya

blh tp jgn kasar.. dan dptkan nasihat doktor.. kekuatan rahim masing² kita x tahu.. sy dulu tiada sbrg mslh tp doktor tetap nasihatkan elakkan dahulu sex 1st trimester.. doktor risau sbb masih sgt fragile.. mujur suami sy sgt memahami dia fhm blh sabar asalkan sy & anak sihat.. tp klau awak nk jgk bt lah.. tp klau ada rasa lain mcm.. bleeding atau spotting sila stop segera!