Tumbuh Gigi

Hi saya nak tanya. Anak saya dah umur 10 bulan masih belum tumbuh gigi sedangkan usia dia ramai dah ada at least 2 batang gigi bawah. Normal ke macam ni? Perlu ke jumpa dentist? Sebabkan dia belum ada gigi, makanan dia masih blend ye semua. Banyak yg saya nak try bagi, contoh fingerfood tapi sebab dia belum ada gigi, saya risau dia tak okay nak makan. Please help first time mom.

2 Balas

Hi mommy. Tapi ada nampak anak menggigit barang tak? Kalau dah ada boleh try beli teether. Selalu dah menggigit barang sebab gatal gusi. Teruskan bagi makanan macam biasa. Dah boleh bagi texture kasar sedikit dari baby. Tapi potong kecil²

tak perlu tunggu gigi tumbuh untuk tukar tekstur makanan. anak kunyah guna gusi.