Hb Rendah

Saya nak share info yg saya dapat baru2 ni dari nurse. Iron folic bagus diambil dengan vitamin c untuk penyerapan yg lebih berkesan. Dan elak diambil bersama calcium. Perlu dijarakkan. Semoga membantu mommy semua ?

3 Balas

yup btoi tu..sbb tu kk akn bg vit c skali dgn folic acid n iron tablet..vit c blh bantu pnyerapan zat yg optimum..n kena jarakkn skurang2nya 2jam dgn susu n sumber kalsium lain..lg satu perlu elakkan jgk kafein dr kopi n teh..sbb kafeteria n kalsium ni blh mghalang pyerapan zat dr iron n folic acid

Bg yg hb rendah, amalkan makan kismis dan kurma setiap hari. Sy dah cuba. Sgt berkesan. ☺

Kalsium dari susu atau pil eh? 😅 Maaf tak tahu.

5y ago

Dua2 dear. ☺