Bayi makan durian

Saya just nak luah perasaan je. Semalam mak mentua saya suapkan anak saya 6 bulan makan durian. Anak saya baru je mula makan solid food 3 hari. Sebelum ni pun bapak mentua saya ada bagi biskut berkrim kat anak saya masa saya sibuk kat dapur. Padahal saya dah pesan awal2 kat dorg yg saya nak bagi anak saya makan bubur kosong dulu utk elak anak jadi cerewet makan. Lepas tu mak mentua saya asyik kata kesian kat budak tu tak dpt mknn sedap.. Dari umur anak 4 bulan lebih lg dia nak bagi anak saya makan. Saya mengadu kat suami and suami pun ada pesan kat parents dia. Tapi parents in law saya ni degil. #jangandibully #curhat #baby #weaning #pickyeater #6month

9 Balas

sy dulu duduk dgn in law mase mengandung.. in law pun jenis xfaham bahasa mcm ni.. termasuk anak2 dia kecuali husband.. dgn kurafat nye.. sy mengandung pun mcm2 pantang larang.. mase pregnant 4 bulan, sy balik rumah mak bawa diri.. suami redha je.. lepas tu sy ckp kalau x nak pindah lepas bersalin sy xnak balik dah.. last2 sy dpt jugak duduk rumah sendiri.. kdg2 balik rumah in law mmg dia sibuk ckp cara kita salah lah, knp bg mkn mcm ni, knp buat mcm ni.. sy xboleh bayang kalau still stay dgn in law.. even jrg2 balik.. sy dgn husband mmg xlepas kan anak.. sentiasa perhatikan sbb mase bwh 6 bulan dorang pernah suap air kosong kat anak.. trauma dah.. semoga puan ade rezeki duduk rumah sendiri..

i dah jadi menantu hantu cause jaga makan anak 😂, orang tua kan sensitif sikit pasal ni. .i jenis pekak kan telinga je . cepat² bawak lari anak. .boleh kata memang selalu share artikel kat status whatsapp. . Mil i selalu tgk i punya whatsapp status . .ada tu mil nak bagi roti coklat, i cakap tak boleh cause anak senang kena sembelit . .akak ipar atau adik ipar nak suap apa² akan tanya dulu cause i pun buat benda yang sama, nak bagi apa² kat anak buah tanya mak dia dulu . .

Adehhh sebabnie laa kadang kita kena cakap lepas sebab selagi kita cakap berlapik selagi tuulaa xfaham2 orangtua nih 😅.Saya dulu masa anak sulung kena macamnie sampai masuk hospital anak saya.Lepas Saya mengamuk dekat suami n mertua haa baru dieorang xberani nak suap anak makan sembarangan sampailaa Saya bersalin anak kedua.Tiapkali nak suap ap2 dieorang akan tanya Saya dulu 🤣

Pepandai je ckp kesian baby tk dpt mknn sedap, baby tu reti bercakap pun tidak, kelentong lebih org tua ni kadang 😅 nk larang, nanti dok guna ayat "anak mak dulu semua mcm ni elok je besar sihat" ha dah tu tk payah la hantar anak sekolah tinggi-tinggi, org sekarang dh makin berilmu nak jugak guna ayat zaman diorg. Gerammm

hayyy stress me baca tntg mentua suka2 hati jk bagi makan pda budak yg tdak patut lagi dberi makan smbrngan..

sebiji dgn mertua sy dia ckp lg bdk ni pun nk merasa jg.. da gtau pun mcm ckp dgn dinding x mkn saman

semoga kita tak jadi menantu derhaka . hahahaha sabar seja la kita.

bahaya la baby makan durian. durian kan panas. hishhhhh geram plak aku.

3y ago

pantang jgk org suke menyuap Nii..kite ni jg makan bb smpai garam gule msg pn xbg..sume natural ngn organik..pastu org lain snng2 nk bg mcm2..btul sis bile bb dah rase mkn mknn y die rase sdp ngn mns2 blh mnybb kan ank jd cerewet mkn.. perkataan kesian tgk bb nk mkn..ayat tu plg sy anti..sakit ati dengar sbb dh jd kebiasaan dieorg..bile2 klau sis tgk ade mknn kt parents sis tu..sis bwk lari ank skali klau nk ke dapur..sy kena jgk baru ni..x smpat..ank laki sy y besar ckp nek die suh suap biskut cicah air😤..sy ckp x pyah..dh ade bbur sndri

semoga kita generasi baru ni tak jadi mentua macam tu