Buku Pink Klinik Swasta - Keburukan

Hi, saya nak buka buku pink diklinik swasta. Ada kekurangan/keburukan ke? Sepatutnya benda2 yang di check dan advise di klinik swasta sama je kan dengan klinik kerajaan?

2 Balas

my opinion. swasta ni ada yg checkup dia sedetail kk, ada yg tak. klu 1st mom dia takkan perasan unless bila swasta minta ibu rujuk kk ats sebab2 komplikasi. yg kedua, untuk test2 yg dibuat semua asing bayaran. so ada pertambahan kos disitu so untuk 1st mom, sgt digalakkan utk check di kk. sbb at least tahu condition sbnr bdn ibu. apa2 komplikasi kk akn bawa ibu direct ke PAC hospital. kat sana semua pakar2 yg akn take care ibu.

x de ada lah keburukan. Cuma nye kurang detail. Mcm check up di KK setiap kali check up tu mesti akan check urine dan check HB. Kalau check swasta mostly x setiap bulan check HB. Ada minggu2 yg tertentu. Kalau nk check HB tu extra payment sbb dah kena hantar ke lab pula kan. Tp best lah sbb boleh scan baby setiap check up tu.