Kiraan janin

Saya nak bertanya..kalau datang darah bercak 2 hari mcm tu pastu stop selang 2 3 hari datang lagi darah bercak 2 hari..terus tak datang period lebih sebulan..period lewat 3 hari test dboule line..mcm mana nak kira hari pertama n last period..adakah start kira period sblom atau yg datangnya darah bercak ? Maaf saya tak tahu sbb saya baru pregnant anak pertama..😊 mohon jawab saya buntu nak kira dari period yg mana..

1 Balas

Kira dari first day of your last period, contoh kalau you dah missed your first period kiranya you 1 bulan pregnant. Kalau dah missed 2 bulan periods means you 2 bulan pregnant. You dah missed sebulan lebih period kan, kiranya you lebih kurang 6 or 7 minggu pregnant. Then you berdarah bercak tu maybe disbbkan implantation bleeding. So lagi seminggu dua nanti, buat appointment dgn KK yg berdekatan then boleh scan sekali, masa ni dah nampak janin and heartbeats❤️ Bila scan dgn KK pun nampak brp week pregnant nanti, tapi doctor akan tanya juga bila last period you (first day).

2y ago

Terima kasih sis atas jawapannya 😊