Mommy sekalian boleh bantu saya 🙂

Saya mengandung, usia kandungan saya baru 6 minggu. Tetapi saya ada pendarahan macam datang bulan. Saya dah buat scan dan utp hasil utp sy positif, tapi dalam rahim saya masih tak nampak baby. Apakah langkah seterusnya saya perlu ambil ya ? Saya ada baca digoggle ada yang mengatakan implantasi awal. Mohon pencerahan 🙂#firstbaby #bantusharing

5 Balas

Tak semua orang akn mengalami implantation bleeding. And just so you know, implantation bleeding/spotting takkan penuh kan pad. In case dah mcm period smpai bleeding pad penuh, something must have happened. So Kalau dah refer ke klinik, nak taknak kadang2 doktor suruh tgu and monitor darah (Color,pekat,lama mana). Then tunggu another week ke, gi buat scan plk. Tapi Kalau risau sgt atau ada sakit yg luar drpd biasa, better refer ke obgyn/klinik special ibu anak ke.

Kalau pendarahan pekat, merah macam period atau lebih 2 hari, terus jumpa doktor pakar di hospital dapatkan nasihat lanjut. Kalau pendarahan tu macam spotting, colour light pink/red dan tak lebih 2 hari, mungkin implantation bleeding. Take note pendarahan tu macam mana dan berapa lama, kalau rasa lain terus je jumpa doktor pakar ok. Harap semuanya ok sis

Mungkin kandungan tk sampai 6 minggu pun lg. ni nasihat common kt sini, tunggu anggaran dlm 8 minggu atau tunggu lg 2-3 minggu utk repeat scan semula. Turun darah tu mmg byk mcm period biasa ke? Kalau ya tu bahaya, tp kalau setakat spotting / tk penuh pun pad/panty liner tu baru blh husnuzon sbgi implantation bleeding

Sis kena gi hospital jumpa doc terus, nanti doc akan check.. pendarahan macam waktu kita period tak bagus waktu kehamilan, saya pernah macam tu dan lama2 saya gugur.. Apa2 pun kena terus pergi hospital ya cepat..

implantation bleeding normal. hope semua ok sis.