Mengandung semula selepas keguguran

Saya mengandung semula selepas gugur. 2kali datang bulan terus mengandung. Harini buka buku pink doc bising sikit la sepatut tunggu 5 ke 6 bln bagi badan pulih semula dan utk buat darah baru lepas bleeding keguguran haritu. Katanya takut hb rendah atau iron dalam darah kurang. Scan baru ni lak usia janin dgn tarikh lmp beza 8 hari. Ada x mommies y mngandung semula cepat selepas keguguran tapi xde apa masalah kesihatan sepanjang mengandung semula ni?

1 Balas

risiko tu ada. btul ckp dktr. Sy gugur 2x sblm ni gap dekat. so sy tekad gap setahun lebih baru cuba mengandung semula. gugur ni byk sebab. klu sis ada masalah kesihatan, gap sgt penting. hb rendah ni masa pregnant majoriti akn alami, bgantung bdn ibu mampu or tak utk jaga smpai bsalin. klu teruk ada risiko pd kndungan dan masa bersalin nanti. tapi apa pun, doa byk2 jika rezeki tu mmg ada, inshaAllah tetap ada.