Pakaian yg sesuai utk kandungan trimester ketiga

Saya mengandung anak pertama ,takde pengalaman lg .skrg dh masuk trimester ketiga(28minggu).Ramai org kata perut sy xbesar mcm bukn mengandung 6 bulan. sbb sy selalu pakai tshirt besar dan seluar palazo yg longgar. Dah nak masuk trimester ketiga ni masih boleh pakai seluar ke? Sbb family belah suami sy selalu marah bila nmpk sy jalan pakai seluar,tp sy pakai seluar yg getah longgar bukn ketat. Mereka suruh sy pakai jubah atau baju mengandung,sbb mereka kata takut bayi dlm kandungan cacat kalau pakai seluar. Family sy pulak x kesah sy pakai seluar. So ,pakaian apa yg sesuai utk ibu mngandung ya? Sbb sy xbiasa pakai jubah hari2. Sy tgh dilema nk beli baju yg sesuai ikut keselesaan sy..😌 Sy tak tahu nak pakai mcm mna utk trimester ke3 ni sehingga sy melahirkan. Sy risau keadaan bayi sy nanti . #firstbaby #ingintahu #pleasehelp #bantusharing #firstmom

5 Balas

ada juga ya manusia jenis mulut macam tu mendoakan yang tidak baik 😌 , seluar longgar kalau pakai takpa tiada apa masalah pun .. anak cacat ke tidak bukan masalah pemakaian semua tu kehendak Allah .. ikut je pakaian yang awak pakai janji awak rasa selesa , macam saya baby no2 ni rimas sangat nak pakai seluar dan seluar dalam hahaa yang boleh terima pakai kain batik kecuali kalau saya keluar kat bandar ka atau ke klinik terpaksa jugalah pakai seluar itupun balik2 terus tukar 😅 ikut pada keselesaan ibu pregnant bukan orang lain , saya pun berlambak orang bagi baju ngandung tapi saya rimas sangat nak pakai sebab sini cuaca panas ! janji pakaian awak tu longgar dah memadai janganla ketat2 ..nasihat saya dengar boleh percaya jangan ☺️

2y ago

abaikan je lah puan , janji puan sendiri tau apa yang terbaik untuk diri sendiri .. nak puaskan hati semua orang ni sampai bila2 pun ada je benda yang tak kena ..

pakai seluar khas ibu mengandung. anak cacat sbb pakai seluar tu mmg x masuk akal la. jgn la ikut. kecacatan xde kena mengena dgn pakaian ibu pakai. sye dri 1st trim pakai seluar. seluar palazzo seluar jeans seluar mengandung, skinny. xde isu pon. anak cacat tu disebabkan quality sperm atau ovum yg x sempurna. selain dri tu sbb Allah nak uji, nak bagi kita satu kaki ke syurga bila ada anak x sempurna ni. tolong jgn percaya benda2 khurafat mcm tu. yg bagi ank sihat sempurna tu Allah, yg bagi anak krg sempurna tu pon Allah jugak. bukan sbb seluar ke baju ke ape ke.

2y ago

ckp je dgn dorg, kalau keluar tu anak cacat, terus pg pejabat agama cerai. susah hidup dgn org amalkan kepercayaan khurafat mcm tu. tu blm bab pantang. silap2 awk esok pantang die xbgi kipas. biar duduk dlm panas. susu fm pon xbagi kalau kate xde susu bdn nnti. mcm sye mula2 ngandung dlu, husband dok suruh beli tah jus ape tah, sbb die kate membe2 kate elok. pegi mampus la sye nak beli. sye kate dgn die kalau takdir kata keluar anak sye x sempurna kite pegi pejabat agama. cerai. sye xnak hidup dgn org mcm tu. dan sye xnk die bertanggungjawab dkt anak sye. biar die carik sye dgn anak kt akhirat je nnti. biar la org kata dia bapak xde tanggungjawab, kesah pulak sye. haha tau je die takut sye ckp mcm tu. terus x sebut pape dh psl benda2 bodoh mengarut tu. mcm tu je cara nak ajar org2 jenis suka percaya benda khurafat ni.

sis xyah la ikut dan dgr ckp org2 mcm tu. sis pon pki seluar dan baju x ketat. x bt perut kita sndri jdi x selesa kn. so ikut je keselesaan sis. sy kt umah bg seluar jgk. tp semua yg longgar2 xnk ketat dkt perut. klu ketat. diri sndir jgk x selesa. lg pon kita dh 3rd trimester ni. jgn terlalu fkr bt stress benda2 mcm ni. tu belum kita fkr mcm mne proses bersalin nt. ni lg lak nk fkr psl seluar bagai. nt kita overthinking. biar je. kita skrg berdoa je bnyk2.. semoga di permudahkan kn proses bersalin nt.

2y ago

sy pun xnk fikir pasal tu. sbb mak sy pun xkesah sy pakai apa asalkn selesa. tp family belah suami sy slalu marah dan tegur ckp yg bukan2 pasal pemakaian sy,mak mertua dan makcik2 suami sy kata ank nti akan cacat.tu yg buat sy tersinggung dan sedih .nk suruh sy pakai jubah2 hari2,dh la cuaca malaysia ni panas. Asal pergi family mertua sy selalu d malukn mcm ni

Awatlah mengarut cmtu.. dalil mne lah yg ckp.. awk pkai je pakaian yg selesa tk menganggu kandungan awk. Tk sakitkan prut awk. Igt best ke pkai jubah better pkai seluar sis nk jln pn senang aurat pn terjaga klu dh longgar.. ikut keselesaan awk jgn bebankan diri. Awk yg rse keadaan tu bkn org lain. Hiraukan jelah. Jga kesihatan awk dgn kandungan awk okayyy 😊

sy dri blm.mngndung smpai branak mmng pkai sluar je tkde plk ank sy cacat smua aktif jeee sbr je sis pkai je ikut kselesaan awk jgn fikir psal orng kita yg jalani kita yg rasa dorng tau kritik jak .. dkt hospital nnti dorng bagi pakai baju hspital gak jgn risau ☺️