Keputihan dan kegatalan

Hi, saya mengandung 13minggu dan mempunyai masalah keputihan yg berketul serta bertali.. Bila saya bersihkan keputihan tersebut saya dpt rasakan yg faraj saya kering serta ada kegatalan disekitar bibir faraj.. Apa yg perlu saya buat untuk kurangkan keputihan ni ye ? Dan bahaya tak kepada baby ??? Tq#ingintahu #pleasehelp

2 Balas

Jumpa doktor puan untuk pemeriksaan. Risiko jangkitan faraj dan beri kesan pada kandungan. Dalam masa tu, amalkan vagina hygiene dgn betul; guna air bersih, cuci secara gentle dari atas ke bawah, tanpa pencuci faraj/ sabun. Guna panties breathable cotton, jangan ketat. Guna unscented panti liner jika perlu. Elakkan makanan bergula dan tinggi karbohidrat (karbohidrat menghasilkan gula ) sebab bakteria suka gula, tu yg cepat membiak. Minum air kosong secukupnya. Makan yogurt Greek plain tanpa gula. Jika tak selesa, rendaman faraj dgn air garam hanya untuk melegakan shj, tak kurangkan keputihan dan tak hilangkan kegatalan.

pertama kalau ia gatal..puan prlu brjumpa doc tuk dptkn rawatan..jika di biakan takut nnti melarat .sbb kputihan ni akan jd bhya jika alami gbs . try jg pemakanan .pstikan selepas bersm dgn husben kena cuci dahulu sblm tdo..selain drpd tu pastikan seluar dlm yg puan pakai serap peluh .. dan jika pakai pantiliner pastikan kerap tukar pantiliner tersebut . mg puan cpt sembuh dan dpmudahkan segalanya aamiin