keputihan

Saya mengalami keputihan sejak Hamil tetapi beberapa Hari ini keputihan bertukar warna ke kuning.risau pula sekarang 9weeks and 1st Preggy.advise please.

6 Balas

saya selalu jadi macam tu masa mengandung..anak saya prtma dgn ke3 sy kna jangkitan gbs..jadi sis bagitau ja misi..bila jadi macam tu..jangan malu2 bagitau..takut jadi apa2 kat bayi masa lahir nant..nant misi suruh jumpa doktor..doktor akan ambil sample dekat bawah..dan bagi ubat letak kat bawah..bila dah dapat keputusan nant..kalau sis ada jangkitan gbs..masa beranak nanti kat hospital diorg akan suntik antibiotik..jadi takdela apa2 berlaku kat bayi masa lahir..

Sy dri awl pregnant smpai 26w byk kputihan kuning brbau..doc bg ubat yg msuk kt bwh tu..pkai yg tu ok shari pstu makin truk smpai jd brketul ketul mcm susu basi byk plk tu..pstu doc bg antibiotics pun sma jgk xjalan...nak ckp xjga kbrsihan jga..msuk tndas shri dlm 20kli ad rsanya..😑😑skrg 28w dh ok xbuat ppe pun dh fedup nk mnjga bru ok😂

3y ago

same lah kene jgak ubat masuk bawah tu keluar putih ii ubat tu . lpstu jadi bnyak keputihan . takde bau takde gatal . cuma tk selesa lah bila dia keluar .

Saya pun sama sis. Dari putih jadi kuning tetiba. Harini sy check kosong takde keluar apa2. Doktor ckp masa lepas kencing lap bagi kering baru pakai panties. Jgn terus pakai basah2 tu. And lagi satu jgn guna apa2 feminin wash sbb feminin wash kdg2 tak seimbangkan pH kemaluan kita. Apa2 pun better consult doktor ya sis.

Sy banyak keputihan jgk tapi warna kuning susu..sy dah maklum pada doc ye kabo selagi xgatal selagi tu xde masalah...cume doc pesan setiap kali ke tandas kena tukar pantiliner la...jgn pkai yg sama..tu je

3y ago

haa betul lah same dokter pon ckp cmtu jgak .

Beli feminine wash sis jenama bliss or viva dekat pharmacy yg ph 3.5. pakar advise sy mcm tu je sbb mmg normal kputihan masa awal² ni. Jgn guna ubat kk yg insert bawah tu tau bahaya utk kndungan

4y ago

Kalau bahaya doktor xkn bg sis. Faminin wash tu lg bahaya.

Masa checkup nnti bgtau doktor.