Zincofer yang susah nak ditelan😁

Saya memang agak susah sebenarnya nak telan zincofer ni, tetapi saya guna cara telan pada waktu malam nak tidur je dapat..so saya mmg tak akan ada rasalah zinc dia tu kalau serda..kalau tak mmg akan dimuntah balik lah pil tu..pd pendapat mami2 semua, tak menimbulkan apa2 masalah ke pada saya or baby..siapa sama mcm saya?#ingintahu

19 Balas

Sy plak xde mslh nk mkn zincofer bolh je telan,y jdi mslhny sembelit plak..xbolh bwk bincang tiap kli nk membuang,last2 doc tukar obimin bru ok..akhir2 nie dh kne mkn dua bijik mslh laen plak,asal mkn je tibe2 rasa nk muntah tekak rasa bergas sgt.,🥴🥴

saya pun xboleh go dgn zincofer sdgkn kakak sy yg juga mengandung skrg ni dia dpt telan zincofer. Nsib baikla nurse di kk tukarkn kpd obimin.. alhamdulillah ok.. tp Nurse ckp zincofer ni kalau ikutkn lg elok drpd obimin 🤭

11mo ago

Betul zincofer elok dri obimin, sy ank first zincofer mmeng xboleh nak telan, so misi tukar pada obimin,tp time ni sy ad kncing manis,hb kadang ok kdang x, tp bile ank no 2ni,sy boleh telan zincofer alhamdulillah smueny ok xad kncing mnis hb smue ok.

Sama dengan sye, zincofer memang langsung tak boleh terima walaupun sye makan pukul 12 malam. Esok pagi mesti dia akan keluar jugak 😂 kalau yang iron tu boleh. Tapi takde masalah pun sis makan malam janji tak muntah

Sama la mcm sy amal kan masa nak tido je.. telan gan air sunquick tnpa gula..! Sy pon mula2 cmtu sbb telan air putih jlepas beberapa minit rasa loya pening.. skg ok dah telan gan air oren.. alhamdulillah hb ok. Cantik..

11mo ago

gan tu apa

tak ada masalah sis. cuma make sure jarakkan dari pengambilan susu/kafein dalam 3 ke 4 jam. and seeloknya kalau sis ambil malam, konsisten malam je ambil supplement tu. jangan tukar2 kejap siang kejap malam.

saya pun memang rasa mual dan pening tiap kali nak minum zincofer..tp saya selalu minum ni lps tu saya bawa tidur..syukt minum ni hb pun ok jg jd nurse sarankan terus kn saja minum zincofer

Boleh sis, xde mslh. Asalkan jarak kan bila minum susu supaya khasiat sampai ke bdn. Saya pun mkn zincofer sbb itu je yg ada kt KK tmpt saya. Alhamdulillah hb okay tiap kali checkup.

11mo ago

geng kopi🤣🤣

Boleh try cari eberet folic dkt farmasi, khasiat dia sama dgn zincofer tu. Nurse KK yg suggestkan sbb sy sejenis tak boleh telan zincofer ni . Sejak ambik eberet folic ni nk membuang pun lancar

Saya pun susah nak telan. Memang akan muntah kan balik. Kalau tukar waktu malam sebelum tidur pun saya saya akan muntah. Skg saya ambil maltofer alhamdulillah serasi.

boleh .. xde masalah. masa sy mengandung aritu pon sy telan ubt selum tidur 2 jam selepas mkn ... mkn ubt dgn air oren .. kalau telan siang kompom muntah ..