Sembelit tolong!!☹️☹️

Saya masuk 13 week dah start sembelit laaa😭😭😭 padahal makan bukan banyak pun sbb tak selera tapi taktahu kenapa sembelit. Pagi minum milo n roti gardenia je. Pastu malam baru jamah nasik sikit. Skrg dah 15 week

12 Balas

Saya pon sembelit. Tak tau la nak buat cemana dah. makan betik sudah, minum susu sudah 😅 even rasa nak membuang, tapi teran teran tak mau keluar. Last last saya makan ubat sembelit, KK bagi. baru la okey sikit.

Sis cuba bnyk makan buah. Sy mkn dragon fruit tu. Sbb sy pun xselera makan makanan lain sgt. Buah je boleh masuk.😅 skrg 14w. Alhamdulillah. Try n error kalau dragon fruit x membantu.

Sy minum susu kambing.. Xsembelit.. Walaupun tak suka n tak boleh nak minum susu kambing tp husband paksa minum. Termenung jugak la nk habiskan susu.. Kalau tak boleh makan la buah2an.

mmg sbb hormon akan buat pencernaan kita lambat. jadi kena ambil makanan yg tinggi serat. buah sayur semua kena lebih. makan oat ke roti wholemeal ke. pastu banyakkan air masak

2y ago

Air masak dah banyak da. Cuma makan je kurang. Tapi tadi dah boleh berak da sbb makan pisang 3bijik pastu air susu kambing suam. Perut memulas baru blh keluar. Lega sangat

Saya awal2 pun sembelit. Tapi lepas amalkan makan buah and minum yakult setiap hari terus elok takde sembelit sampai sekarang.

Doc tmpt sy pesan jgn minum milo. cuba kurangkan milo atau tukar milo dgn horlick or air coklat

Dear try not to consume milo (minuman bermalta/coklat) sbb minuman ni mhalang zat besi kita.

Saya makan pisang sis, baru okay. Kalau tak memang teruk sembelit

Mau mkn sayur sma mnum sup2 tu mama 😅 sma mcm sya juga

try minum air vcare oke untuk sembelit