Takut nya dan Sgt2 risau... KADANG2 fikiran ni terfikir yang negatif2....

Saya masih trimester 1... Bahagian bawah ari2 ni selalu je sakit... Rasa berdenyut denyut atau cucuk2 . Saya x tahu nk panggil sakit Bahagian bawah ni bahagian apa.. Abdomen, ari2 atau tulang punggung..tapi tu lah.. Kerap sakit tapi datang dan pergi.. Cuma xda kluar bleeding atau apa2... Sangat2 risau hati ni.. Ermmm.. #sedih_rasanya #bantujawab

11 Balas

Lightning crotch. Normal waktu 1st trimester, fetus sedang membesar jadi dia akan pressure sis punya serviks. As long as sakitnya ringan² dan takda bleeding, jangan risau. Cuma jangan hardworking sangat, take it slow untuk 1st trim ni 😉

normal sis, xperlu nk sedih² . bdn tgh nk sesuaikn dgn perubahan horman . ni baru 1st trimester sis, blm lg msk 2nd @ 3rd trimester. so chill² n enjoy aje pregnany journey ni.

Sama sis saya dulu Mcm Tu Rasa bendenyut pastu Rasa Mcm nak piriod tapi selagi ta bleeding doc cakap normal Sbb urat perut nak membesar alhamdulillah dah 18 mggu sakit Tu berangsur hilang

Kalau xde bleeding or sakit y keterlaluan jgn isau.kadang sakit abdomen tu normal sbb berlaku pembesaran or renggangan pd rahim

Rahim nk mbesar kot sbb sy awal2 cmtu gk mse trim1..skit kjp2 on off..cuma kne pantau jgn ada sebrang spotting bleeding je..

mmg akan ada rasa cucuk tu, tu sbb rahim kita dh mula berkembang..sy pun mula² risau alhamdulillah dh 5 bulan..

Sakit takdak turun darah dikira normal wak. Yang penting dah scan n check kedudukan baby semua.

sy pun rasa macam tu 12 week ke 13 week ni.. ramai cakap normal so lega sikit

Tu tandanya rahim tengah mengembang. Jangan risaulah.. Sebab dia normal..

sis da berapa week?