Fasa trimester pertama

Hi, saya masih dalam fasa trimester yg pertama. Dalam tempoh ni saya kurang makan dan kadang2 hanya makan biskut atau roti saja utk mengisi perut. Kalau makan makanan yg berat mesti akan loya dan muntah.. Ada effect pada baby atau pembesaran baby ke kalau saya kurang makan pada tempoh ni? #firsttimepregnancy

1 Balas

Sy mengalami Hyperemesis Gravidarum semasa mengandung dari trimester pertama hingga ketiga😭 tak membahayakan bayi sangat, kesan mungkin berat baby masa lahir kurang berbanding yg sepatutnya dan mungkin tidak mendapay nutrisi yg cukup. Yg plg utama kesannya lebih kepada diri kita kerana badan kita memerlukan lebih tenaga dan nutrisi semasa mengandung.