Pregnancy test

Saya lepas buat pregnancy test this morning guna clearblue. It says 2-3weeks. What should i do now mummys??? Saya belum pergi check lagi. Should i go to the clinic terus or this weekend? #firstmom #advice #firstTime_momhere

6 Balas

biasanya kalau 2-3weeks tu kandungan baru 4-5minggu. blh je nk g scan dkt swasta tapi tak akan nampak apa2 la cuma nmpk rahim menebal. tunggu nnt dalam 8weeks boleh g scan time ni baby dah ada bentuk n ada sstgh org dh boleh dgr jantung baby. after scan nnt blh call kk berdekatan untk book appoinment if TT nk checkup dkt gov la. if nk swasta nnt masa scan trus je ckp nk bukak buku skali.

start folic acid, jaga makan, revamp skincare, lifestyle etc. kalau nak check up KK boleh call dah set appointment. kalau nak check up swasta tunggu 8w nanti boleh gi check up. sementara tu study serba sikit tentang possible perubahan badan ketika mengandung etc.

1st sekali, boleh g klinik swasta untuk buat TVS/TAS. Caj around rm70-rm200 bergantung atas procedure. dah boleh nampak kantung/dinding menebal & sesetengah dah nampak isi dkt dlm (TVS). kalau dekat KK, biasanya dorang ada mesin TAS je, kurang jelas.

Sis pergi KK je mintak nak scan confirm pregnancy. Kalau gi private rugi sikit sebab awal lagi risau taknampak. Nanti dah 7-8weeks baru boleh pergi & nampak masa tu. Pergi KK je jimat duit 🤣

3w ago

Boleh je. Saya pergi je dkt kk rumah saya ni.

klau bru 2-3 minggu. biasanye belum nmpk lg klau pergi scan. boleh tunggu lg 2 minggu then terus buat early pregnancy scan untk confirmation. tp smentara ni sentiasa jge kesihatan dlu.

Alhamdulillah..tahniah awk..semoga baby membesar dengar sihat