Stress mom

Saya kekurangan susu badan.. Mcm mna sy nk bnyak kn susu badan... Sy dh buat powerpum pun tetap mcm tu jgak... Ssh hati saya anak x ckup susu.. Dan sekarang sy trpaksa bg die susu formula.. Sedangkan umur die baru 20hari.. Puas nangis.. Dlm pantang nk kena jaga emosi lg.. Sydh minum susu kurma jgak.. Anak pulak mngidap G6PD.. nk bg susu sebarang pun takut.. #pleasehelp #firstbaby #firstmom

7 Balas

bagi susu badan ni tak boleh stress. nanti susu berkurangan. sebagai ibu, kita perlu yakin. insyaallah susu aku cukup. dan bagi je baby tu hisap selalu. ia akan stimulate kita punya breast untuk hasilkan susu. dah bagi. baby nangis. xde susu. jangan susah hati. please yakin. kuatkan semangat. minum air horlick. bagus utk perbanyakkan susu dan minum air putih banyak. normally orang tak breastfeed sebab alasan ni. dia tak yakin dia boleh buat. biasalah. sebagai ibu baru, kita akan rasa kesian. baby nangis ni. tatau nak buat apa. first, kena releks. kita jaga emosi sebagai seorang ibu. kalau kita stress, mmg susahlah. peluk baby. cuba suakan puting pada baby. kalau dia xhisap bebetul. biar je dia hisap main2 dengan puting kita. dah lama tunggu baby keluar. masa ni laa nak tengok.. mana satu yg suka duk guling2, sepak kita masa dia dalam perut tu. fikir positif. take ur motherly time with baby. sometimes nyanyi2 (doa ke atau apa2 alunan nada) kat baby masa dia nangis tu boleh calmkan dia punya emosi. dia kan selalu dengar suara kita masa dalam perut kan. dan baby ni selain dari suara mommy dia, dia kenal sangat bau mommy dia. uh, sebelum terlupa. saiz perut baby ketika lahir bukanlah besar sangat pun. kecik je. sebab tu laa dia cepat lapar balik even baru je bagi susu tadi. susu ibu memang senang digest. semoga membantu 😊

2y ago

susu formula pun die dh merengek.. xnk minum..

Kalau anak kerap kencing n aktif maksudnya dye cukup susu… kena check tu penting… kadang org suruh yakin2 tp ada kes rupanya anaknya dehidrasi sbb maknye igt anak dye cukup susu… nk menyusu badan ni jgn stress2 tau… kena jaga demand n supply. Bila anak tak menyusu kena pam jgk…boleh buat stok in case emergency ke… saya pn mcm sis jgk, tp saya epmom, sbb lps pantang susu drop, stress jgk tp saya rajinkn pam… alhamdulillah 7 bln dh saya susukn anak… saya ada jgk cuba bg susu fm sbb haritu saya demam tak larat sgt nk susukn anak, tp anak saya tknk langsung susu fm stok susu pn dh tkde, nk tknk gagahkan jgk diri, n skrg lega sikit dh sbb anak dh start makan, dye kurang sikitlah menyusu… tp saya still simpan stok susu risau kalau anak tumbuh gigi tkmau makan pulak kan at least ada stok susu

Dah minta pendapat Dr? Sabarlah, saya pun masa anak 2bln lebih dh xde susu bdn sbbnye sy bgtau bdn suruh stop sbb sakit setiap kali penuh. Kena jaga anak & terlalu sibuk buat kerja rumah sbb suami suruh buat itu ini itu ini semuanya sy yg kena buat dia duduk rilek je main telefon hampir setiap masa katanya tugas dia cari nafkah je sdgkn suami x membantu langsung. Then dia nk salahkan sy xde susu badan pula. Dah tu kedekut pula nk belikan susu utk anak. Bagi baby susu formula pun ok sis. Cari yg sesuai dgn bayi sis. Tgk samada susu tu ada x bahan yg anak sis tak boleh tolerate.

2y ago

kalau saya, aku dh hempuk dgn kuali laki mcm ni. dosa x dosa.. hati aku sape nk jaga

baby tak directfeed ka? berapa kerap awak pam? size corong pam awak dh betul ke dgn size nipple awak? cuba share.. awak kena faham kn konsep penyusuan susu ibu.. iaitu demand (permintaan) vs supply (bekalan/penghasilan/pengeluaran).. dn power pumping bukan utk byk kn susu..power pumping ni nak hntr signal dkt otak utk meningkatkan penghasilan susu bdn.. awak kena tau size perut baby awak masih kecik.. kalau awak pam dpt 1oz lebih dr cukup utk perut baby baby awak..jgn overfeed baby ya.. sy breastfeeding advocates☺️

2y ago

hi awak.. cuma apa yg boleh sy cakap kalau awak dh start bagi baby botol mmg baby akan nak botol saja.. sbb flow botol dn breast kita xsama tau.. kita panggil sbgai epmom (exclusively pumping mom) mean baby minum susu ibu melalui botol.. sebelom awak nk proceed jadi epmom, apa yg sy boleh bgtau awak epmom xsemudah yg awak sangka okay.. jgn pk dgn pam terus susu byk.. tak awak.. 1st sekali kena paham konsep penyusuan susu ibu iaitu DEMAND vs SUPPLY.. Demand mean permintaan tak kisah lah melalui directfeeding ataupon melalui pam.. SUPPLY mean bekalan/penghasilan/pengeluaran.. selagi ada permintaan selagi tu supply awak akn ada.. Nak jadi epmom 1st thing 1st awak kena jaga jadual pam.. 2-3jam gap setiap sesi.. max dlm 20minit utk satu sesi.. xboleh skip dgn ckp awak xsempat, awak busy.. bila awak skip susu awak drop atau pon cair.. semasa mengepam boleh buat breast compression.. dan selepas mengepam boleh buat teknik urutan marmet.. dapat mengoptimakan pengeluaran susu badan awak secar

sis konsisten x offer susu? kenapa perlu pum ye? awal lg kalau 20hari tu..pum masa lepas nyusu baby ke or mmg epmom? emm sy advice jumpa lactation counseller sbb byk benda kena troubleshoot utk problem sis ni..

2y ago

xpe..kalau susu formula pun ok,asalkan baby sihat..masa sy 1st time mom dulu,2bulan pertama mmg susu sy sikit sbb sy xde ilmu pasal breasfeed n agak stress masa berpantang,bila masuk keje sy ada masa utk gali ilmu..cuba untuk direct feeding tp xberjaya..last2 sy jadi epmom utk 1.5tahun..caranya sy buat power pumping dan urut breast stiap kali pum, sy pum mmg sampai lembik breast setiap 2-3jam..tapi ni baby dah 2bulan la time tu..breast xbengkak,xbermakna xde susu..breast sy xpenah bengkak,tp susu sy xdela sikit..susu ikut demand baby..sbb tu sy suggest jumpa lactation counsellor kalau sis betul2 nak breastfeed..

Awk cri pengurut susu badan.. in shaa Allah semua oky. Yg penting kene positive jgn stress yakin susu tu bnyk and cukup untuk baby..😊 amal jer awk ounye minum susu kurma..

urut. selalu nurse ade bgi no bidan atau nurse khas penyusuan. so call dorg. nnti dorg tolong.

2y ago

ok thank you..