UPT positive tukar negative

Saya ingin bertanya, saya expected period pada 17/09 namun period saya telah delay 7 hari. Sepanjang delay itu, saya ada buat UPT dan resultnya +ve. Namun pada hari ke 8 ,24/09 saya period. Saya beranggapan saya belum rezeki hamil kerana period. Namun dalam waktu 7 hari period itu darah mulai kering, saya buat UPT sekali lagi. Dan masih naik +ve. Saya ada berjumpa Dr, buat ujian di klinik +ve. Dr kata saya hamil. Tapi scan tidak nampak apa2 lagi. Saya beranggapan period sy telah habis, namun masuk hari ke 8 kelihatan darah masih ada dan berlarutan hingga hari ke 14. Saya buat UPT masih lagi +ve. Pada 16/10 saya buat UPT sekali lagi, result UPT bertukar -ve. Saya try membuat OPK dan OPK +ve terang. Apakah maksud sebenar ini ya? Hamil atau tidak. Sekadar mahukan kepastian sekiranya ada pengalaman yang sama. #firstbaby

7 Balas

Masa scan tu anggaran berapa week? Kalau 5 weeks ke bawah, kemungkinan apa yang awak alami ni chemical pregnancy. Maaf kalau saya salah, ibu2 dialukan untuk menegur saya.

8mo ago

darah yang keluar tu ada beserta ketulan sekali tak sis? boleh jadi sis keguguran. waktu ujian di klinik tu mungkin belum gugur atau HCG sis belum turun sampai ke baseline, sebab tu masih dapat +ve test. doktor tak ada komen apa2 tentang pendarahan sis tu ke? ada mention tentang ubat kuat rahim ke etc?

kalau mcm tu sis , sis pergi semula ke klinik untuk buat ujian darah beta hcg, tu lebih tepat❤️

8mo ago

aha sebb sy dl mcm tu doktr scan xnmpk kantung tp bila test upt di klinik dan hopsital positif , doktr trus buat ujian darah beta hcg @ darah hormon sebb wsau ada kndugan luar rahim🥹

Baik buat terus beta hcg sis di klinik swasta untuk pastikan..

8mo ago

Terima kasih ats pandangan sis. Sy try jumpa Dr tgok mcmna

Sis dah try cek guna clear blue atau ada scan balik?

8mo ago

Owh, cuba sis try jumpa dr balik knpa upt -neg suda

rse mcm chemical pregnancy tu..

8mo ago

sbb sye pun dlu mcm tu..just tggu next cycle tgk mcm mne..

buat beta hcg lagi tepat awak

8mo ago

sama2 awak. betul cakap nak buat beta hcg. sambil tu awak cerita yg previous awak buat upt +ve. then period. test upt still +ve. test diklinik pon +ve. last buat upt baru -ve

try cek ujian darah beta hcg

8mo ago

terima kasih atas pandangan. insha'Allah dalam msa terdekat sy g jupa Dr.