Baby meragam ketika df

Hi saya ibu breastfeeding.. nak tanya kenapa yer baby saya adakalanya macam tak nak puting saya. Buka mulut tapi taknak terima puting. Awal2 ok lama2 macam tu

4 Balas

Saya hri tu jumpa doc,sya kata ank sya hisap puting okey, tapi lepas tu dia mnangis n mcm tak puas, rupanya susu sya x ada berapa sngt. Masa bersalin okey, tapi lepas sya msuk wad balik sbb luka trbuka, susu pun drop walaupun try bagi jugak baby hisap.

Sama mcm bby sy. Bila cek, rpenya bby ada tongue tie. So bby tak boleh nk latch puting ibu. Dia akan mengamuk mcm kene dera time menyusu. Cuba cek lidah dia puan.

9mo ago

Belum buat lagi. Skrg tgh follow up dgn hospital gov. Appointment gov agak lambat. Puan boleh cuba buat dekat hospital swasta, tapi mahal sikit. Berdasarkan apa yg sy baca, lepas buat tt release, bby akn menyusu dgn baik. Tapi better puan refer doktor dulu sbb tt ni bnyk jenis. Bby sy tt type 2.

sama macam saya. kadang2 mengamuk2. mungkin tak selesa atau susu dah kurang keluar

check bby latch mcm mana. dia ada tongue tie or lip tie ?

9mo ago

ya ada effect. kena release tongue tie dulu baru dia blh latch dgn baik. cuba call dan cari klinik yg blh buat prosedur tu. Sy buat release tongue tie baru bby ok nyusu.