Going to be mom.

Saya hamil 8 minggu. Ape yg perlu saya lakukan. Lagipun ini adelah anak pertama saya..saya blm pergi clinic lagi utk scan. Hanya tau positive pregnant. #firstbaby #seriusnanya #pregnancy #1stimemom

15 Balas

ikut pengalaman sy.. buat appointment atKK/KD y terdekat ng rumah dulu... dah dapat tarikh appointment buka buku pink baru pegi klinik swasta untuk scan.. sy scan sehari sblom appointment.. supaya senang KK/KD nak kira tarikh EDD.. lepas 2 time appointment siap² sedia kan 2 keping salinan sijil nikah and jngan lupe bawak sijil nikah y ori skli...

klu dh 8w, dh bleh g scan kt klinik...dh dpt result scan, bleh call kkia utk booking buku pink...sbb ad kes smpai 9 bulan, bru tau dia xpregnant pun...just ketumbuhan

Sebaiknya buka buku secepatnya supaya dpt dktr monitor kndungan sis dr awal lg. Utk kebaikan ibu dan anak. Sbb tu nama kkia adalah klinik kesihatan ibu dan anak.

Skarang tau mengandung je terus buka buku.. Sy aritu 8 minggu pon bukak buku nurse kata dah lewat.. Baik terus pi kk..

klu dh 8w, dh bleh g scan kt klinik...dh dpt result scan, bleh call kkia utk booking buku pink...

9 weeks scan i dh bole nmpak heartbeat .. soo rasanya u dh bole scan baby n buka buku pink dah

Sy g positif pregnant tros g scan..Tau2 dh dekat 6week..8week tros buat buku

call dulu kk yg sepatutnye awk pergi tye psl nk buke buku pink

ok..tapi kalau 8 minggu scan boleh nampak ke

boleh g kk amik date tuk bukak buku pink.

3y ago

Ye sis. Call je senang tanye. Sy call mase 9w, die bg date utk bukak buku mase dh 12w.