Muntah susu

Hi. Saya first time mum. Anak dah 2bulan lebih. Tp skrg ni anak kalau muak susu tu sampai memancut. Banyak sgt. tp tak jd selalu. Kdg2 je. Dah burp pun, kdg2 jadi jugak. Tp bila dia nak jadi tu, dah boleh agak sbb perut anak akn dgr berbunyi. Pernah tanya doctor, dia kata colic baby mmg mcm ni. Tp ada tak mummy lain yg anak macan tu? Ada tips tak nak kurangkan muntah memancut tu? Kesian sgt tgk dia muntah susu banyakk sampai tercungap. Sedih 😭

2 Balas

Ank sy mcm tu juga , ( sy bg bby full susu formula) lps sy tukr susu bru oky , atau blh cuba try lepas mnyusukn baby jgn terus angkat , mengiringkan baby awak atau pun tinggikn bahgian dada dn kepala , dlm 5-10 mnit bru burpkn .

2w ago

Anak saya fully breastfeed. Okay saya cuba tinggikan dia and jgn terus burp.

Tu maknanya susu dh tak sesuai kena tukar try and error sampai dia tak muak/muntah susu. Muak setitik dua tu biasa. Anak sy mixed feeding enfalac, sebulan start muntah susu sampai lencun baju. Tukar s26 skrg ok.