penatnya.. luahan hati

hi, saya first time mom. ni first time nak jaga baby newborn. apa yg saya leh katakan, saya sangatlah penat. rasa tak cukup rest. harini dah start sakit kepala. paling penat bila mai malam. awal2 dulu boleh lagi, lelama burn out la jugak. mommy2 di luar sana ada tips tak macam mana nak reduce kan keletihan. saya banyak kali nangis sebab penat sangat.

4 Balas

anak sy dah sebulan lebih..masa cuti sekolah relax sikit sebab anak-anak yg besar tolong buat kerja rumah, jaga baby sekejap. Ni bila semua dah naik sekolah, tinggal sy dgn anak no3 umur 4 tahun..rasa tak terurus masa sebab baby dah mula tak nak letak..nak dipegang je. Paling kesian dgn anak no.3, rasa mcm sy abaikan dia. Kerja rumah pon sy banyak tak siap. Mandi & makan jauh sekali. Husband balik kerja baru dpt mandi & makan.. So penyelesaiannya..kami decide masukkan baby dalam buai. Alhamdulillah dia boleh tidur minimum 1 jam, max dlm 2-3 jam. Mcm2 kerja sy boleh siapkan.

kalau kita handle anak sorng² mmg penat sngt sis.. kena ada sorng yg tlg.. atleast kita blh mndi dgn tenang pn dh cukup bahagia dh rasa..kalau anak jenis kuat nangis lagi la burn out.. better sis mintk tlg mak atau org terdekat tlg

first time mom memang kena dapat banyak support. kalau sis pantang sendiri memang kena mintak tolong suami. kalau ada duit lebih boleh upah cl seminggu untuk awak rehat kejap siang tu. semoga kuat sis

kena ade support dri suami / mak / mil. mcm sy kalau penat sgt, sy suruh suami jaga anak.