bersama suami boleh induce labour?

Saya dan suami dari 1st trim memang takde missed bersama, sama je macam sebelum pregnant. Setiap kali bersama memang pancut dalam . Al kisah masa 31w selepas dapat dose kedua cov19 vaccine, saya alami contraction. Dr cek memang ada bukaan 2cm . Hampir2 kena czer Alhamdulillah lepas 2hari warded contraction takde so tak proceed czer. Masalahnya ada dr salahkan saya bersama and pancut dalam penyebab contraction and bukaan tu. Saya rasa ni side effect 2nd dose vaksin sebab nya saya takde lenguh2 tangan ke apa 2nd dose. Vaksin 4ptg , esoknya ada contraction. Malam tu memang ada bersama tapi before ni bersama okay je . Takkan tiba2 jadi penyebab . Atau memang mummy2 bila bersama pancut luar ke?? Ada tak yg third trim pun bersama and pancut dalam? Maaf lah soalan saya kurang sopan .#firstbaby #janganmarah P/s (Saya seorang yang rasional dan tak menafikan setiap benda ada causes and effect dia) Pss (bukan pro dan anti vaks)

4 Balas

Saya masa trimkedua memang pancut dalam tapi bila lepas pancut dalam tuu mengeras terus xberani nak pancut dalam lagi memang pesan dekat suami nak bersama bolee cuma xnak pancut dalam sebab memang xdinafikan pancut dalam bolee jadi punca contraction.Sekarang da 29w pun maseh xberani nak pancut dalam.Nanti da 37w keatas baru plan untuk pancutluar.Moga dipermudahkan sis.

3y ago

faham faham . thanks sis . saya ingat mengeras sekejap2 lepas bersama masa 2nd trim tu normal je sebab rahim nak membesar ke baby terkejut 😓 huuu hu