bersama suami boleh induce labour?

Saya dan suami dari 1st trim memang takde missed bersama, sama je macam sebelum pregnant. Setiap kali bersama memang pancut dalam . Al kisah masa 31w selepas dapat dose kedua cov19 vaccine, saya alami contraction. Dr cek memang ada bukaan 2cm . Hampir2 kena czer Alhamdulillah lepas 2hari warded contraction takde so tak proceed czer. Masalahnya ada dr salahkan saya bersama and pancut dalam penyebab contraction and bukaan tu. Saya rasa ni side effect 2nd dose vaksin sebab nya saya takde lenguh2 tangan ke apa 2nd dose. Vaksin 4ptg , esoknya ada contraction. Malam tu memang ada bersama tapi before ni bersama okay je . Takkan tiba2 jadi penyebab . Atau memang mummy2 bila bersama pancut luar ke?? Ada tak yg third trim pun bersama and pancut dalam? Maaf lah soalan saya kurang sopan .#firstbaby #janganmarah P/s (Saya seorang yang rasional dan tak menafikan setiap benda ada causes and effect dia) Pss (bukan pro dan anti vaks)

4 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Sy first pregnancy juga tp berdasarkan yg sy baca dan seperti org yg berpengalaman beritahu sy, masuk 3rd trimester kalau bersama kemudian pancut dalam mmg boleh trigger contraction awal. Sbb tu lebih digalakkan utk kerap bersama bila dh nk dkt due. Memudahkan bersalin katanya. Skrg sy dh hujung 2nd trimester, kalau pancut dalam pun kdg rasa perut mengeras lain mcm. Bila check pun doktor kata mmg contraction, siap pesan elakkan kerap bersama dulu. Jd for precaution sy suruh suami buang luar for the time being.

Baca lagi
1y ago

okay sis .. thank youu💕

Saya masa trimkedua memang pancut dalam tapi bila lepas pancut dalam tuu mengeras terus xberani nak pancut dalam lagi memang pesan dekat suami nak bersama bolee cuma xnak pancut dalam sebab memang xdinafikan pancut dalam bolee jadi punca contraction.Sekarang da 29w pun maseh xberani nak pancut dalam.Nanti da 37w keatas baru plan untuk pancutluar.Moga dipermudahkan sis.

Baca lagi
1y ago

faham faham . thanks sis . saya ingat mengeras sekejap2 lepas bersama masa 2nd trim tu normal je sebab rahim nak membesar ke baby terkejut 😓 huuu hu

kes sy x blh lngsung buang dlm..mse 4 bln perut sy Mai contraction lps buang dlm..cr pnyebab jgk..bile dh setiap kali brsame n buang dlm jd camtu..sy refer pakar n die kte Rahim sy sensetif n xleh buang dlm..sbb dlm sperma tu ade hormon y blh Cetus contraction sbb tu elok brsame mse trim ke3

1y ago

tulah saya tak peka huhu .. bila fikir balik betul jugak sebab lepas bersama rahim mengeras tapi sekejp je mungkin masa tu bump kecik lagi tak perasan sangat . rupanya tu contraction huhu thanks sis

Ya. Buang dalam trigger contraction. So better buang luar dulu. Nnt dh hujung2 bru buang dalam ye. Anak first dulu xtahu sngt. Sampai kena premature contraction, nasib tak terberanak awal 🤣🤣

1y ago

oohhhh samalah kes saya . warded sebab premature contraction, dah standby cucuk ubat kuat paru2 dan otak huhu kira air mani tu memang trigger contraction la bila dah masuk 3rd trim ye