Boleh ke stop pergi klinik kk at 37weeks?

Saya dah tak larat nak tunggu appointment lama2. Tadi pergi pkl 8 pagi, pukul 1:15 baru boleh balik. Dah la dah tak larat 😭😭 Saya at the same time jumpa dr swasta jugak sbb nak beranak kat swasta, dr tu tanya nak pergi kk lagi ke sbb kesian tunggu lama. Masalahnya masa pergi kk harini, dorng dapat detect uti so esok kena bagi sample air kencing. Tapi dr swasta cakap makan antibiotic pun dah memadai sbb yg trace tu tersangatlah minimal and due to hormones. Pastu swasta pun boleh keep on track pasal benda tu. So saya buntu macam mana nak stop pergi kk? Boleh ke dah akhir2 ni? Kena buat apa ye? Mcm mana pulak sample air kencing ni? Nak kena hantar jugak ke? #bantusharing #firsttimemom

6 Balas

Sbab awak masi followup kk so why not alang2 tu abiskan je. Mcm saya pula sbab bfore this kk kat shah alam smpai kandungan 31w. Pastu 32w saya fly sabah sbab nak branak and pantang at my kampung. Saya trus followup hospital swasta yg i nak tu sejak 32w pregnancy until nw 36w… dah tak followup kk dah sbab masa 31w saya inform nurse akan continue checkup swasta je pastu.

Sy last harini checkup kat kk tempat tinggal sbb esok dh balik kg.. misi cakap dalam seminggu dari tarikh harini klu belum beranak smbg checkup kat kk di kg pulak atau boleh g klinik swasta dan maklum dlm buku pink..klu ada tanda terus ke pac.. check up perut nak pastikan baby ok je.. #37w4d

sorry tnya. awk dh plan nk beranak swasta, tpi nape f/up kk?? sy prnah jgk result urine tak cntik. nurse suruh mnum air bnyk, kncing lgi sekali. pastu result ok dh . nape kk awk tak suruh buat mcm tu? mgkin sbb kk awk ramai sgt kot org check up.

8mo ago

Oo yeke kalau centu berhenti baik saya berhenti je kk haha walau dah hujung2 🤣 saya pun dgr advice org kata checkup kat kk lagi details la apa la tu yg pergi je tapi sebelum2 ni mmg no problem dtg checkup pagi tu lepas sejam mmg balik, Kalau nak pergi office pun sempat je lagi. Tu yg teruskan je check kk sampai dah 37 week ni. Tapi tiba2 plak semalam 5-6jam kena menunggu kat kk terus tak tahan.. mmg dr swasta pun advice dia kata tak payah pergi kk dah, dtg swasta je sbb kesian kena gi 2 tempat katanya lagipun dah nak beranak haha. Tapi tempat sy ni sy bgitau kat nurse dgn dr kk sy nk branak swasta dorng mmg ok je lagi advice suruh tanya ini itu kat dr swasta. Sy rasa sbb hospital yg shah alam ni ramai sgt kot jadinya dorng pun tak kisah 😂

kalau dekat kk saya, nak hantar sample air kencing, hantar mcm tu je tak perlu tunggu turn. saya masuk kk je terus masuk bilik check air kencing dgn darah. letak sample air kencing dlm bakul lepastu terus balik. tak perlu tunggu tunggu

pd sy kan..better hantar. dan habiskan checkup dgn kk walaupun awk dh plan nk bsalin swasta. xlama dah pun. and klu just hntr sample air kencing tu, blh request dtg petang (klu xjumpa dktr).

Boleh tapi kena bincang dengan nurse atau doktor awak.