IMPLANTATION BLEEDING @ PERIOD ?

Saya dah missed period 6 hari. selalu period cycle normal. tapi harini CD7 lepas solat isyak mcm ada benda keluar. saya tgk dkt panty liner darah warna mild pink merah. tu period ke implantation ye. saya tak test takut mengharap. saya ttc 7 tahun. moga ada rezeki di bulan ramadan ni. amin.. #ingintahu

8 Balas

Saya tak ada implantation bleeding masa pregnen. Biasa kalau period nak datang, keluar darah brown/pink sikit, lepas tu merah. Utk saya, cara yg agak tepat utk tau pregnen ke tak sebelum test UPT adalah cek temperature masa bangun setiap hari. Bangun pagi setiap hari masa yg sama atau tak lari lebih satu jam, cek guna thermometer mulut dlm katil. Setiap hari tandakan kat graf paper. Suhu badan akan turun sikit dan naik sekali lepas ovulasi. Biasa kalau period, suhu akan menjunam turun. Kalau pregnen, suhu akan naik lagi. Ini panggil triphasic pattern.

2mo ago

💯 respect orang yg buat BBT ni. disiplin kena tinggi 👍🏻

Sy pernah juga dulu ingatkan implantation bleeding selepas lewat period hampir seminggu, tapi rupanya mmg period.. Alhamdulillah rezeki tak salah alamat, skrg sy pregnant, dan tiada sebarang spotting/bleeding.. Apapun sis check UPT supaya lebih kepastian. Bdn setiap org tak sama.. kalau upt +ve, sis pun happy ☺️ kalau upt -ve, sis blh cuba next time & tak perlu berpuasa.. Semoga yg terbaik dear..

Kena test baru tahu. Jika period tak boleh puasa, solat, dan sewaktu dengannya. Jika UPT Puan +ve, sebarang pendarahan ketika mengandung adalah tidak normal melainkan Puan buat pemeriksaan lanjut dengan doktor dan doktor sahkan ianya normal. Semoga ada rezeki🌹

sy awal pegnen pun spotting sikit2 warna coklat..ingatkan nak period.biasa lepas coklat lama2 period juga. sy tggu 3hari tu coklat da xde,cuma keluar kekuningan cair.jd pelik terus cek alhamdulillah positif.

Saya dlu pun kluar spotting kaler coklat cair gituu.. Tpi dlm 3 hari je dh stop.. Tu darah implantasi.. Skrg sy dah 17 minggu.. Apepun sis cuba test upt dlu ya😍

normal pregnancy xde blaku apa2 bleeding ye sis.. for me, mcm darah period je tu.. tp better check upt for confirmation..

Buat UPT ye sis. Kalau -ve, tu darah period. Sis dah tak boleh solat. Moga ada rezeki sis bulan ni 🤲🏻

both boleh jadi. test ya sis. moga murah rezeki ramadhan ni 🌹