keliru tapi masih berharap

saya dah lewat haid lebih kurang 2 bulan lebih, tapi bila test negative je. sikit pon x nampak bayang nk positive, beberapa jenis upt test saya guna semua negative. saya x de masalah haid dalam 6 bulan kebelakang haid sangat normal datang tepat pada masa dia dan seimbang 5 hari je setiap bulan. skrg ada naik berat badan dalam 7kg. saya keliru haid x dtg sebab naik berat ke? 31 august ni masuk 4 tahun usia perkahwinan tanpa zuriat lagi. saya mmg betul2 berharap yg skrg ni allah hadirkn cahaya dalam rahim ni utk hadiah tahun ke 4😭 dalam keliru saya masih sangat berharap🥲 sampai saya ada la google mcm “normal ke kalau mengandung tapi upt negative?” jawapan google pulak buat saya lebih berharap sbb dia ckp kalau kembar hormon terlalu tinggi upt tak dpt baca😭 tapi saya ada baca jugak yg tu mengarut katanya kalau kembar hormon tinggi lagi la jelas line dkt upt . then saya down balik haha! saya nk g scan tapi saya risau. risau akan kecewa kalau haid x dtg ni cuma masalah hormon. saya risau jugak kalau lah betul mengandung tapi saya tak jaga elok2 skrg ni akan menyebabkn gugur lgi mcm mna? my over thinking sbnrnya mcm2 tapi x lrt nk menaip😂 simptom pula saya kerap sakit kepala dan cirit birit kadang ada rasa berdenyut area bawah perut tapi tak sakit (mak saya mengandung 7 org anak memang x de muntah2 tapi dia banyak cirit birit) ni pon antara perkara yg buat saya berharap. btw suami saya x perasan yg saya dah dua bulan lebih x dtg haid dan saya x rasa nk bgitahu selagi belum comfirm😭 utk masa ni saya hadam semua overthinking ni sendiri dulu🥲 tetiba terdetik nk share sini. moh ler komen apa pandangan anda😭 upt dlm pic ni utk bulan ni je x termasuk yg aku geram aku buang terus😑 bayangkan la berapa kerap saya cek tpi x pernah ada bayang pon nk positive errr stress gue😭

keliru tapi masih berharap
12 Balas

samalah dengan y saya alami,2 bulan dah delay period,upt still negatif..masa lewat sebulann hr tu,pi check,doktor kata rahim menebal n akan turun period,tp sampai skrg tak turun2 pom..hr2 sedih,kejap rasa happy bila baca kawan2 share,hamil tp upt negatif,tp jd down balik bila baca kalau upt negatif,means takde peluang utk pregnant pom..entahlah,sy byk berdiam diri akhir2 ni,5 tahun dah kawin,masih belum ada lagi ..akhir bulan ni nk pi scan lagi,sbb sy takut jugak ada org ckp soal cyst tu,better awak pi je cek,biarlah keputusan tak ada pom, sekurang-kurangnya kita tahu apa masalah dlmn kita wak..dan kita kena belajar utk redha terima apa2 jua pom keputusan nya nanti..🤧

9mo ago

saya memang menanti sgt2 tapi alhamdulillah masih blh happy dan go on dgn life dgn redha sbb bgi saya dh suami bukan anak je rezeki atau sumber kebahagiaan, banyak lgi yg allah dh bgi rezeki kt kami utk disyukuri. alhamdulillah dpt suami yg x kisah pon kalau blm ada rezeki. btw atas saranan insyaallah dlm minggu ni saya p scan

Banyak tu naik berat, takut hormon jadi tak stabil. Lebih selamat & buat kita tak memikir jika kita refer doktor. Ini nasihat doktor saya la, yg lama ttc ni, jangan sampai lama x period, menunggu tanpa check doktor. Sebab kita akan buang masa, menunggu pregnant atau tak, sepatutnya kita dah boleh usaha utk stabilkan period & cepat2 ikhtiar utk next cycle. Jangan stress sis, nanti lagi kacau hormon kita

Sis, better pi klinik scan, kalau x nak bagitau suami dulu sebab takut kecewa pun takpe. Janji sis check dulu. Mana tau betul² rezeki mengandung, nanti bawa lah encik suami teman scan sekali lagi. Anyways, sis jangan stress² ya fikirkan psl ni. Enjoy² je dulu. Insyaallah rezeki Allah tak pernah salah alamat. Akan tiba pada waktu yg tepat. 🤗❤️

9mo ago

baik akan ke klinik hrini kod😅

saya pernah pergi klinik mintak doc scan sbb period x dtg 3 bulan. rupanya xpregnant tapi yg nampak ada cyst almost 1cm and kencing kotor. sbb tu bahagian bawah perut rasa senak2/ masuk angin sama mcm tanda2 pregnant. kadang2 bila kita rasa sgt yg kita pregnant badan kita automatic keluarkn tanda2 mcm pregnant sedangkan tak.

Awak, saya doakan semoga dimakbulkan doa sis & suami untuk dapat zuriat secepat mungkin ya. Btw, nak suggest sis untuk try check upt guna ClearBlue digital version. Mahal tapi inshaAllah berbaloi untuk kepastian, semoga ada berita baik menanti sis 🤗

9mo ago

insyaallah minggu ni saya p scan doctor trus

Apa2 pergi klinik dlu sis..kalau xde rezeki lg amalkan susu kambing + madu..amalkan jgk air rendam cengkih + serai + halia + lemon/limau nipis, tambah kunyit pon blh..

9mo ago

baik terima kasih sis

dah scan dh hrini. x de apa2 masalah tapi tak mengandung juga. err dah tu kenapa haid x dtg2 lgi. dokter ckp hormon . kne kurus kit😂

9mo ago

Alhamdulillah, sekurang-kurangnya lega sikit bila tak ada y pelik2 terjadi..sama mcm sy,hormon,period pernah tu 9 bulan x datang😅sbb sy obess,doktor suruh berat badan ,sy berapa 95kg..pernah pregnant tp gugur,so doktor suruh focus turun berat badan dulu,sbb risiko tinggi kalau obes n pregnant

hi awak, boleh buat scan utk kepastian ya, nt dapatkn nasihat dr, semoga dprmudahkn 🥰

9mo ago

baik, insyaallah😕

better check di klinik sis.. sbb takut ggu kesihatan sis..

9mo ago

baik terima kasih awak

dah pergi check klinik belum sis?

9mo ago

okay jgn lupa share keputusan sini,😊semoga dipermudahkan segala urusan sis