ada yg pernah minum air gula 2 kali ke?

Hi, saya dah check ada gdm masa minum air gula during 13week haritu. now 30week, and checkup di private. doctor saya kata dah tak perlu minum air gula lagi utk 2nd time sbb mmg dah tahu ada gdm. tapi kenapa ada certain mommies still kena minum air gula for 2nd time ya?

6 Balas

Sbb awk dah confirm ade gdm no need minum kali kedua dah. Sy sbb mak ade kencing manis sbb tu kena minum kali kedua masa 28weeks. Alhamdulillah result clear..Mak sy stiap kali sy call asyik bising je marah2 dia kata kenapa zmn skrang kena minum dua kali. Zaman dia skali je. Last2 sy x tahan kena bebel sy ckp sape suruh mak ade kencing manis 🤣🤣. X pasal2 sy yg kne minum sampai dua kali haha.. dalam family history dari atok nenek moyang, mak sy sorang je ade kencing manis

3mo ago

Mmg kena jujur la kn haha.. mane boleh tipu2 pulak 🤣

Sa 2x mnum air gula. Dari yg info yg sa dapat dari doktor, tuk sa tu hari,disebabkan faktor usia dan masa buka buku pink tu,overweight.. So doktor tkut sa ada potensi tuk dapat GDM.. Thts y, kna buat MOGTT 2x..nasib baik tak sangkut GDM hihi..

saya pun 2kali juga kena minum 8weeks dgn 28weeks minum air gula Alhamdulillah keputusan dua² normal xde sangkut kena minum air gula Sebb keluarga ada kencing manis redha jela kena minum 2kali 😅

Sy da minum air gula kali ke2, sbb berat bdn naik mendadak, tuptup sangkut gdm pulak .. minum yg 1st dlu x de gdm, masuk 28 weeks sangkut .. hurm .. skrng pemantauan buat bsp n dietition

Sebab 1st minum result clear. Tapi bila ada kenaikan berat badan yang banyak perlu minum untuk 2nd time.

mnum 2 kali.. 1st awal pregnancy, xda gdm.. utk confirm lg, second time 21-28w ambik lg,, sah xda gdm.