Period tak teratur

Saya dah 8 bulan tak dtg period dan saya masih bf baby, normal ke? Ada tak mommy yg mcm saya? #pleasehelp

6 Balas

Normal sebab bila you breastfeed anak, hormone prolactin akan tinggi. So bila prolactin tinggi, automatically akan menyebabkan period awak lambat. Bila awak dah stop bf, baru prolactin level akan drop and awak akan period balik macam biasa. Same case kalau awak have sex masa prolactin tinggi, untuk conceive lambat sebab tak period so takde telur release untuk disenyawakan. Hope this info helps ya. Dont worry its normal ya dear. Take care 😊

normal bagi ibu yg fully breastfeed xdtg period lagi. bergantung pada hormon susu dlm bdn awak. ada je mommy yg fully breastfeeding anak masok 2tahun baru dtg period. ada juga mommy anak masok setahun baru dtg period. ada juga mommy lepas habis drh nifas terus dtg period. mcm sy baby masok 6@7m baru dtg period.

jika fully bf .ia normal..mcm mil sy kata dia bf ank dia .setahun xdtg period..tp kalau puan risau better try chck upt .....mg dpmudahkan segalanya amiin

normal .saya sthun x priod sbb bf .. tnya misi .misi kata normal jee

normal