Betul ka ?

Saya dah 48 hari bersalin so dah habis pantang lah.. saya teringin sangat nak makan meggi kuah.. tapi mak mertua saya cakap tak boleh makan lagi .. ada yang tahu berapa lama ya baru boleh makan meggi ?? Dan betul ka tak boleh makan meggi ? #bantujawab #bantusharing

13 Balas

Pasal pantang2 ni sensitif topik. Bleh masam muka ha. Cmni je, depan org tua kite ye kan je. Belakang kite makan. Nk tau info follow fb Dr Imelda Balchin. Fakta mitos berpantang. Fikir logik ye, knp sblum bersalin kite bleh makan tibe lepas bersalin ckp xleh makan gatal la angin la . Lain la klu mmg ada allergic. Zaman dlu berpatang lain, sbb dlu takde ubatan teknologi moden. Jahitan pun susah sembuh, sekarang jahitan x smpai 2 minggu dh bleh nk lari🤣 laksa lgi la mitos trbesar. Dimomokkan taleh makan setahun la apa la. Padahal dia ckup berkhasiat. takde lgi kajian kata makan laksa bentan la mati la. Smua dri mulut ke mulut je. Berpantang xleh makan kuah2, makan ikan kering sje ngn nasi putih, takleh minum air byk, alahaiii dgn cuaca yg panas nk mampuih ni matilaa ibu bersalin dehydrated, lgi kesian nk nyusukan anak, kerimg kontang si ibu. Makan pun xde khasiat. huhuhu..saya nasib mak saya x ikut sgt pantang dlu2, saya bgtau psal Doktor imelda ckp, dia percaya. Masakkan saya sup sayur cmpur daging, ayam bakar, sayur dgn bilis, alhamdulillah susu meriah sangat2 . Kita pun hepi2 je berpantang makan sedap2.

2mo ago

Kan, depan diorang kite yekan jela, jaga hati.

saya rasa kalau dh habis pantang tu boleh je nk makan makanan yg lain. kalau awal2 bersalin tu takut jugak. teringat adik ipar saya baru seminggu pantang teringin nk tea o panas. mil bg setengah cawan je tp masa org xnampak dia bantai 1 teko esoknya mengigil2 badan mcm froze nk cakap pun xboleh kena bawak ke hospital. bagi saya nak makan pape tu boleh berpada2 kalau masih baru tp awak dh hbis pantang dh pun boleh jee nk makan. kalau mil xbg iya kan aje tapi jgn makan depan dia 😁

2mo ago

LAaa dia gi minum satu teko, buat apo? Cari penyakit. 😂

skali skala ok je ... kalau ikut kan maggie tu orang tk pregnant pon tkleh makan selalu memang makanan tak sihat 🤣 bukan makan hari2 , okay jeh . apa2 makanan kalau berlebihan memang memudaratkan...

saya hari ke- 7 dah makan.. makan je sis, jangan bagi tahu mertua 😂 benda boleh je makan cuma benda yg tak sihat ni berpada pada la kita makan..

lepas bersalin pun saya dh makan maggi sis suami jaga dia bagi je janji x de alahan , depan mil iyakan aje nnti x de mil sis makan 😁

kalau nk ikut dah 1000 bulan lepas pregnant pun tak blh mkn maggi. tp org mkn je kn, sis nk mkn mkn je lah bila2 pun😂

makan je sis.. mkn senyap2 dah lah . tapi jgn mkn selalu ya ..baby menyusu kan tkut bby plop xselesa nnti

sy lrpas pantang dh makan maggi.. tp bukan selalu pon jrg ii jer.. maggi pon tk elok utk kesihatan jugk

Kalau badan ok takde masalah pon nak mkn sis. Kalau ikut ckp org dulu mmg semua mknan tak boleh. Hehehe

Tak payah la beritahu mertua nak makan megi berkuah. Boleh makan jika tiada alahan/ penyakit kronik.