Ada tips tak nak beranak cepat?

Hi. Saya dah 39weeks 3days. Takde tanda2 lagi. Tapi sy mcm tak sabar pulak nak jumpa anak huhu.. Ada tips tak untuk bersalin cepat?#SeriusTanya

10 Balas

Pesan kt baby alam perut tu. Baby, keluar normal ya... Jangan lah lepas due... Kesian ibua@mama. Nanti sakit, susah nak uruskan baby nanti... Banyak cakap gan bby. Bayak jalan. Banyak senaman. Insya Allah dipermudahkan urusan bersalin... Doa jangan lupa ya... Moga dipermudahkan urusan sis.

4mo ago

Itu lah... Pesan kat diri jugak sebenarnya... Abang kakak yg 5 orang keluar 38weeks. Sebelom due awal 6@7 hari. Harap yg No 6 ni pun awal. Danihat tubuh badan. Insya Allah... Yg lain2 kita buat juga... Ni 35 weeks rasa dah kepala tu kat bawah... Jalan2 pun time dia bergerak terasa macam nak keluar jer...

baby akan keluar bila dia dah ready. cara paling effective untuk baby cepat keluar adalah bagi dia cepat turun & engage. jaga posture, buat senaman2, stretching2 untuk besarkan ruang bawah tu supaya baby senang nak turun & engage. banyak di yt/tt/ig, sis boleh search je.

4mo ago

lagi satu, buat things yang make yourself happy & relax. manjakan diri. makan sedap2 ke lepak dengan kawan2 ke etc. hormon happy, oxytocin tu yg akan buat contractions nanti. and baby boleh detect bila momy dia happy. bila dia tahu momy dia happy, dia akan rasa selamat nak keluar, tu pun akan buat dia cepat turun & engage. good luck sis!

cuba sis lap dinding.. atau cat dinding.. dinding rumah says berkulat haritu.. saya lap waktu 36 weeks.. 37 weeks lebih bersalin.. banyak bersenam dan bersama suami juga

4mo ago

selamat ke cat dinding sis?

kerap bersama suami dan lepas dalam..sb air mani suami tu membuatkan cepat bersalin dan bukaan jalan baby pom cepat 🤭

4mo ago

pjj dgn suami huhhhh lepas beranak baru dia balik 😭😭😭

tkde tips hahaha ...sy dulu try mcm2 tips last2 induce jugak.. mmg tkde tanda bersalin langsung 😂

4mo ago

alamak takutnyaaa mcmtu auahahhaha. mintak2 sy ttak kena induce lah. nak normal je tanpa paksaan 😭😭😭

Due kita sama, tapi saya dah contraction 3hari seksa sangat ya. Contraction tapi bukaan tak jalan2

4mo ago

trimakaish doanya mummy 5thweek 😘😘

cuba buat senaman cepat bersalin mcm dlm tiktok ajar sbb ramai buat menjadi 😆

4mo ago

kalau saya, saya stretch kuat sikit.. kalau ada rasa sakit waktu stretch tu, saya kuatkan lagi haha, sebab perasan lepas buat mcmtu, terasa kandungan makin nak keluar haha tak pasti lah tu antara sebabnya ke tak hehe

saya dulu jalan itik sis pastu berlari lari kat taman 🤣

4mo ago

Sebab ngandung anak pertama dulu takde alahan, so memang berlari & senaman tu normal untuk saya 🤣

Kerap bersama suami sis..org ckp air mani suami tuh induce terbaik

4mo ago

pjj dgn suami sis. kalau dia ada mmg hari hari bantai dia je. malas nak buat senaman ahaaha 😋

Banyakkan berjalan dan kerap bersama suami

4mo ago

I suka jalan sis and buat kerja2 cos malam2 i meniaga jugak tapi bersama dgn suami tu kurang sbb pjj huhuhu. harapnya dgn ikhtiar berjalan ni dpt lah bersalin dgn cepat.