First time mother

Saya dah 27w, first time pregnant and jenis nervous. Hari hari risaukan kandungan and waktu bersalin nanti. Saya gdm tapi bila check gula alhamdulillah semua okay. Saya terbaca ada mommy kena induce, jadi cuak rasanya. Ada ke sesiapa yg gdm tapi bersalin normal? Pls share pengalaman kalian dgn saya. Tq #firstbaby #firstmom #pleasehelp

20 Balas

induced tu xde ape pun, cuma bantu bukak kan laluan je dgn masukkan pill or balloon. bergantung kpd keadaan puan, xde mslh tu. Dia ttp bersalin normal, dh masuk 36w nnt bykkan berjalan keluar rumah jln2 dlm 10-15 minit mcm tu inshallah sng bersalin nnt & cpt bukaan sendiri. Sy anak first induce alhamdulillah ok je slmt bersalin normal cuma sakit contraction dia superb sikit la dr normal contraction mungkin sbb dipaksa bukak laluan dgn ubat tu kot. Ank 2nd Alhamdulillah amalkan joging setiap hari dr mggu ke 36 bersalin normal tanpa induce tu pun xperasan contraction dh start Dr pagi ingatkan sengal2 otot perut je sumpah x sakit sgt kecuali masa dh full bukaan tu masa baby nk keluar, tu pun sy g hosp lps joging ptg tu 🤣 sbb rasa mcm lain mcm pulak tup2 sampai hosp dah 8cm kelam kabut nurse semua. Sy pulak yg selamba je masa tu, xsampai 1 jam dh slmt branak. Mudah sgt skrg tgh tggu yg no 3 plak, inshallah boleh je dgn cara yg betul & amalkan rutin yg baik tu. Gudluck

2y ago

alhamdullilah terima kasih utk sharing sis. insyaallah boleh saya ikut cara sis hehe

Saya. First baby lahir normal even gdm on diet. Saya mcm awak jugak. Ade gdm tp alhamdulillah bile makan take reading semua okay. Saya serah diri dekat hospital bukan sbb doktor suruh tp sbb saya tak larat nak bawak perut haha nak suruh doktor buat la pape pun asalkan baby ni kelua. Time tu saye dah 37 minggu and 5 days. Then alhamdulillah rezeki doktor pakar check, die cakap baby sye kecik tak ikut growth yang septutnye so have to induce utk nak keluarkan baby. And sye agree but doktor ckp kene tunggu smpai ckup 38 weeks bru induce. But time sye tu dkt hospital ramai sgt orang bersalin, so sye tggu dkt PAC for one night sbb xde katil and at the same time pujuk baby supaya kelua awal. Then tup tup bile doktor nak check saya dah 1cm. So tggu full dilated bru bersalin. Tak jadi induce. So normal la proses bersalin nye. 🥰

jangan risau sis. boleh je gdm bersalin normal. kadang2 time serah diri nak induce tapi dah ada bukaan besar. so tak jadi induce..ramai je yg saya jumpa macam ni kt hopsital baru2 ni..kalau induce pun ok je sis. sakit or tak belakang kira yang penting semua Selamat. doa banyak2 jangan nervous okay..just enjoy your pregnancy 😎

sy pon ad gdm sis. bsp xcantik. kne on ubat. bersalin induce belon. mmg xnk serah diri. menangis dgn doktor. ckp nk bersalin natural. tp doc ckp dh msuk kandungan 37 keatas,kne prepare mental fizikal. kne kuat. inshallah xde pape. Alhamdulillah sy induce 2.30pm, bersalin 8.30pm. tu pon rase nk tercabut nyawa. xsempat cucuk tahan sakit. 😅

Gdm on diet control masa anak 2nd. Alhamdulillah, bersalin normal tanpa induce dan apa2x. Sebelum masuk LR dah rasa baby nak keluar. Smpi LR, x dan tukar katil dari wad PAC ke katil LR baby betul2 keluar. Husband pun x sempat tengok. Alhamdulillah. By the way, part nervous nak bersalin tu, banyak kali beranak pun tetap akan nervous 🤧

Saya masa pregnant anak no 4 ade GDM.38 minggu Saya dah kena waded hospital.doktor bantu Saya masukkan ubat utk cepatkan bukaaan ... allahmdulilah...Saya bersalin normal..biasa yea lepas doktor masukkan ubat.1 jam Kita Tak blh pegi mane2..sentiasa positive. Dan bykkan berdoa. insyaallah..Allah akan permudahkan Kita utk bersalin

2y ago

Saya insulin sbb bacaan gula Saya waktu pagi Tak brp cantik.saya cucuk insulin pun hanya waktu mlm saja.sebelum tido.

hi mommy...saya pun first time mother hehe..selamat melahirkan princess bulan 7 baru ni . semoga segala urusan mommy dipermudahkan amin. saya bersalin normal..sakit itu lumrah ketika hendak bersalin..mommy jgn risau sgt insya allah semua nya ok. Berdoa banyak2 . Nanti bila dh nampak baby hilang semua sakit tu.

hi mommy, sy pon gdm selamat bersalin pada bln 6 secara normal alhamdulillah . time tu baru 38 week 3 day bby . think positive awk tau . time dah 37 week awk kena active buat senaman dlm rumah pon bole jln sana sini ke buat senaman guna bola ke insyaallah senang bukaan utk bersalin nanti yg penting jgn stress.

2y ago

hi mommy, terima kasih untuk sharing 🥰

Saya masa pregnant anak ke 3, gdm on diet..alhamdulillah bersalin normal on 38w 6d..rasanya kalau on diet, bila sampai edd tak bersalin juga, baru kena induce..tapi macam adik ipar saya gdm dan kena insulin so dr induce masa kandungan dia 37w..cuma xda rezeki dia nak bersalin normal terpaksa czer..

induce utk bersalin normal..cuba dia bg kita rasa sakit utk meneran.. sy ada 5 ank, lima2 pun kena induce baru boleh teran.. 😅.. so jgn risau..just fikir nk selamatkn baby dlm kandungan nti.. dgr instruction nurse en doctor masa nk teran..jgn panic nti awk yg merana.😌