5 bulan tak rasa baby gerak

Saya dah 19 weeks tapi saya masih confuse pergerakan baby. Saya masih taktau rasa baby bergerak atau tak. Saya cuma rasa perut saya mcm bergelombang n ada sikit rasa cramp. Tapi belum ada rasa benjolan2 tendangan baby tu. This week saya jumpa doc kat kk. Rasa mcm lama betul nak tggu appointment tu. Nak pergi scan kat swasta pun belum gaji. Normal ke 19 weeks masih belum rasa sgt pergerakan baby ni?

2 Balas

jawapan: normal. yes that gelombang sekejap awak rasa sekejap tak adalah pergerakan baby. awak kena tahu ruang rahim awak masih luas. baby boleh berpusing2 360° dlm rahim awak. cuba awak bukak buku pink, that why kita start kira baby kick 28weeks ke atas. if 28weeks ni awak xrasa gerakan baby itu baru jadi issue lain. nak rasa betul2 baby gerak dkt permukaan kulit perut bila baby dh betul2 mampat dlm rahim awak. time tu baby tendang pon awak rasa tak selesa.

1y ago

I see. Thank you sis. Just curious sbb ada baca post lain suruh pergi klinik check sbb katanya 5 bulan sepatutnya dah ada pergerakan.

normal. bby kecik lgi byk ruang dlm perut. thats why x rasa. die gerak je kt dlm tu. cuma x rasa sbb die byk ruang lgi.

1y ago

Okayy sis terima kasihhh! ☺️