HB LOW , apa yang boleh diamalkan naik kan hb

Saya dah 19 week , tapi hb tak naik malah makin turun tahap anemia sederhana , selain iberet dan pati delima apa yang ibu ii amalkan untuk cantikkan hb

12 Balas

zincofer paling tinggi zat besi.. try tuka klu tekak boke terima.. sbb byk org x suka bau zincofer. sy pun ada mslh hb tp doc suggest zincofer hb sy dr 7.3 naik 13.5 wlupun ubat tu berbau sy telan je paling beruntungnya sy takde alahan bau2 lepastu mnum dgn air sejuk hihi.. so far alhamdulillah.. try la mn yg bole naikkn hb awak..

saya amalkan air pati delima amway bancuh jer x letak gula kdg sy x mkn ubat pon saya amalkan air tuh siang ptg minum ganti air manis kalau dh nk checkup kalau x checkup saya minum jer air manis tpi amalkan air tuh alhamdulillah okey pati delima amway botol besar harga 22 jer x mampu yang mahal 😂

saya amalkan susu anmum selepas bangun tidur dan sebelum tidur. kalau tak boleh telan susu boleh beli anmum coklat. then, banyakkan makan ayam ikan daging, ubat kena hari hari makan specially new obimin tu. alhamdullah result tak pernah bawah 13, paling tinggi 14.2

Beli maltofer dekat farmasi, utk naikkan hb. Dlu masa 1st pregnancy mmg makan ubat tu je sbb takleh telan zincofer etc yg KK bg 😅 HB maintain tak pernah bwh 12. skrg 2nd pregnancy makan maltofer jugak.

cuba makan buah pagi²,saya makan buah strawberry sebelum nk pegi checkup,Alhamdulillah darah naik elok,banyakkan minum air putih,kurangkan gula putih dalam pemakanan,dan minum susu kambing utk cantikkan hb

Saya dah kene makan tablet iron tu 2 biji, makan pati delima gulsan pagi dengan malam. Lepas tu makan buah. Hb baru je drop. Next week baru repeat dah naik lg ke belum.

Sya hari2 amalkan buah jambu , pastu buah delima( yg nie bila ada stok ja ) .. slain tu rajin minum susu calla milk & delima gulsan . Alhmdulillah result hb 14,2 & bebas gdm

saya masa ank prtama amalkan minyak kelapa dara ank ke2 ni sya bru beli hb low jga belum minum lgi 😅

Saya minum efferty mama, hb maintain 12.8 ke atas

makan telur rebus dan makan buah jambu batu sis