Second trimester okay ke nak puasa walaupun tak rasa lagi pergerakan baby?

Saya dah 17 week nak start puasa ni. Rasa boleh je puasa selagi larat. Tapi takut baby kat dalam taktau macamana.

7 Balas

saya 17week 2day harini. masa check 17w hari tu doktor scan dia kata baby membesar dgn baik ikut weeks tp mungkin sebab sy terlalu penat dan tak cukup rehat, berat badan pun tak naik jadinya baby stress. doktor tak galakkan sy berpuasa.. risau sy tak naik berat dan terlalu penat boleh mengganggu pertumbuhan otak baby. doktor tak galakkan berpuasa tp kalau nak puasa juga doktor suruh buat selang2. kalau mommy takda masalah mcm saya or tak sangkut gdm boleh je rasanya nak puasa. pagi tu sahur je mcm biasa.. tp kalau dah smpai tenghari lepak lain macam mommy berbuka je. risau badan kita tak cukup air atau zat. kena drip air pula nnti.. apa2 pun insyaAllah kita dibolehkan untuk tidak berpuasa sekiranya kita dalam keadaan tidak sihat. ☺️ moga Allah mudahkan segala urusan mommy ya 🌹

6mo ago

Sama la saya 17 week 2 day

boleh puasa sis..ikut keyakinan sis tp sekiraya timbul perasaan rsau atau ragu2 keadaan bby dlm kndgan dr segi hukum jtuh makhruh puasa tu…sekiranya khuatir keadaan bayi dlm kndgan blh mnyebabkn kmatian jika berpuasa..dr segi hukum jtuh haram..Allahu’alam blh rujuk kpd yg lebih arif

try puasa setgh hari sis. klau bdn lemau x bley nk terima bley je bkk pose. saya ade gdm tp nk cuba2 pose nurse cuma x bg pose time bsp tp awal2 nie saya nk try holeh ke idak berpuasa. nk x nk kne niat awal2.

Sya 18weeks.. fikir panjang juga puasa kah X.. Niat mmg nak sangat puasa.. tapi risau sangat kat baby.. Nak dpt kandungan skrng Ni pun nak 4tahun tunggu.. risau..

7mo ago

Yeke. Kalau tak larat takpe takyah puasa ye puan.. islam pon meringankan kita..jangan kita memaksa okay

sy cuti dlu. sbb mabuk xhilang lg da 17w++.. ari biasa pon berdiri pitam berdiri pitam.. sunguh xlarat nk puasa tahun ni

7mo ago

Cuba try gelang anti mabuk tu. Saya pakai alamdulillab berkesan

Apa2 pun, utamakan baby dahulu. Tkut nnti baby xcukup nutrisi or mummy terlampau lapar/penat nnti pening2 pla..

Huhu sy pon 17 week gak tp in sha allah nk cuba puasa. Hrp okay la 😢 isaw gak huhu