tanda beranak

Saya da dua kali pergi hsptl tapi still bukaan 1cm..ada keluar drh tpi msh 1cm..dktr suruh balik..sepa ada mcm ni???saya anak pertama first mom..sllnya berapa lama akn beranak klu da ada tanda begini!?please anyone help😞 39w5d

2 Balas

mmg slalu mcm ni sis. keluar lendir berdarah tu antara salah satu tnda terawal n slalunya time ni bukaan bru 1cm. kalau wad penuh, dr mmg suruh balik. tunggu dh sakit bru dtg. anak 1st slalu 2 3 hari bru dtg sakit tu. so far, sis pantau je tnda lain mcm air ketuban pecah ke, pergerakan baby cukup ke tk, aktif ke tk, kalau ada yg tk normal, terus ke pac n adukan. kalau normal, tunggu je smpai sakit contraction atau mengeras tu dtg 15min sekali. bru g pac. slalunya kalau dh 15min skali mungkin bukaan dh 4 5cm.

Klu anak 1st mmg lmbt bukaan melainkan klu dh pecah ketuban. Sy overdue jln 1cm saja. Masuk induce belon baru ada progress