Vitamin C boleh makan ke?

Saya bru 7 weeeks. Sy amalkan asid folid di awal kehamiln. Tapi masalah sy ni jenis bukan pemakan sayur. Boleh ke sy amalkan makan Vitamin C ? Vitamin C elok ke utk sy yg tak mkan sayur n pregnant ni?

3 Balas

buah makan? vit c boleh dapat dari buah juga. supplement/vitamin tambahan seeloknya minta saranan dari doc dahulu. kalau tiada keperluan tidak perlu makan.

kalau nak lagi banyak vitamin, sis boleh amik iberet. Sebab dia ada multivitamin.

Sy pi klinik, doc sarankan mkn vitamin c juga. Lgi2 awal2 khamilan.

3mo ago

1000mg max per day 🥰✌️