Berapa bulan kawin untuk memiliki zuriat?

Saya berusia 25 tahun, baru berkahwin bulan 12. Kadang rasa sedih dgn soalan yg perlu sya hadap setiap hari dari rakan2 sekerja. “dah ada isi ke?” Sedangkan baru 3 bulan kawin🥲 Nak tanya akak2 dlm ni, berapa lama kawin baru hamil?? #bantu_jawab #mogaadarezekitahunini

36 Balas

jangan dgr mulut org..sesetengah org ni semua nya tak kena..lambat ngate macam..dah cepat pun kata macam2. sy kawen hritu terus pregnant...alahan teruk plak tu..masing2 semua duk "kenape cepat sgt" "tak sempat nak berdua" "tak sempat nak enjoy2 bercuti, honeymoon",siap ada yg duk tanya cucu kesayangan dia depan kita yg tgh alahan teruk ni "tengok tu,dah kawen,mengandung,mabuk pulak,nak macam tu?nak kawen" macam kite ni buat salah plak kawen & mengandung 😂🤣🤣tapi pedulikan laaaa..yg penting kita n suami okay jeee takde masalah..pedulikan mulut org .amik yg positive je.. Allah lebih mengetahui,Allah bagi bila kita dah bersedia..Allah bg cepat syukur,Allah bg lambat pun syukur,even Allah tak bg sesuatu tu pun bersyukur, sesungguhnya Allah yg maha mengetahui apa yg terbaik buat kite ❣️❤️

Nasihat sy... jgn peduli dgn mulut org... xkhwn diorg tny bila nk khwn, dah khwn ank pulak, dah ada ank bila nk tmbh, lps tu klu laki nk pepuan... hidup ni bukan utk kita ikot khendak mulut org... Semua tu rezeki, khwn baru @ lama, klu rezeki awai syukur Alhamdulillah.. klu lmbt pon kita xmampu nk psoalkannye... Saya Doakan semua yg masih mnunggu zuriat di pmudahkan, InsyaAllah. jangan down di sbbkan mulut org, sbb mereka tak duduk di tempat kita... mgkn rezeki ank lmbt tp kita ada rezeki yg lain... Doakan sy sihat dan selamat bsalin awai april ni ya mummy semua..🥰

sy 2thn ni baru first time positif upt.. memula mmg rs down n terasa jugak tp fikir positif, tiap kali diorg tny tu, aminkn je dlm hati.. spjg bdua dgn husb, p jln2 je..smpai ada kenalan mngadu umpama mngeluh ttg ank2 dia mnyukarkn dia nk p jln2 cm sy..tkejut jugak tp sy diam je.. rezeki ank ni perancangan Allah.. perspektif sy pun berubah.. dulu fikir kawen konfem dpt ank, rupanya xsemudah kita fikir... semua aturanNya ada hikmahNya.. just enjoy your life with your spouse till you will get the right time 😊

4y ago

Saya pun setuju, Saya pun masih tgh berusaha, tapi fikir2 balik ada betul juga hikmah ada anak lmbat sbb dpt buat activity mcm2 dgn husband nak2 kami ni jenis active sukan. tpi kitorg bersedia je klau melekat pun🥰

Biasalah tu. Kdang2 durg tak maksudkan pun tu cuma Pembuka kata utk memulakan ayat. Sy dlu bru seminggu kawin dah ditanya dah ada isi ke. Inai d tangan msih fresh lgi😂. N sy pernah ditanya knpa blum mengandung msa bru 6 bln berkawin siap di banding-bandingkan dgn org lain. Selepas 9 bln berkawin sy prgnant tpi sy keguguran n sy dikata pula bdn lembik. Selepas 3 bln keguguran sy prgnant blik. Sy dikata pula xsyg bdn. Susah nak puaskan hati org. Bkn kita yg bermasalah tpi mulut yg berkata buruk yg bermasalah.

Ikut planning sis dgn suami. Saya dua bulan lepas kahwin sbb sy memang plan nak ada anak awal. Awak boleh usaha cari waktu subur. Tahu cara ttc yg betul. Buat org sekeliling yang selalu bertanya sis memg tak boleh abaikan just think positive dan ingt matlamat kita apa. Yang penting kita bahagia laki bini. Org luar tak nampak apa yang jadi kat rumah kita. Kita ke yg tahu mcm mana dan kita yang mencorak rumah tngga kita. Ada anak bukan satu perlumbaan. Lagpun sis muda lagi. Pengantin baru lagi la 😘😘😘

Jgn bsedih sis..anggap je org btanya tu prihatin kt kita..xada maksud lain pon.positive je ye sis...kalau org tny sis,sis jawab dgn ptanyaan jgk..ada tips ke?anak dia berapa dh?xnk tambah ank lg ke?.pastu minta dia doakn sis cepat2 dpt ank...apa2 pon asalkn sis suami isteri bahagia..dan bahagia tu xdpt diukur dgn ada anak atau tidak..xsemestinya yg ada ank akan bahagia..yg xada anak xboleh bahagiakn..boleh dh ikhtiar awal2 nk ada ank..sy doakan semoga cepat2 sis dikurniakan zuriat... #TAPactiveusers

5 tahun menanti smpai sy kena ckap ngan family dan rakan kerja suami sy diorg ckp kami ni xsubur la mandul la xbole dapat anak la dan akhir ny dapat setelah kehilangan bapa yg sy sayangi tuhan maha merancang dia ambil lalu memberi..sy bukan xsubur tp tuhan da tentukan sy mungkin blum diberi zuriat sbb sy jaga arwah beliau sy selama 6 tahun lebih setelah kehilangan ibu, ayah sy masa tu down dn jatuh sakit ..

Saya ttc dah nk masuk 2 tahun sis.. Selalu jgk kne soalan2 panas mcm tu.. Ape pun.. Positif kan diri.. Jgn stress2.. Happy2 dlu dgn suami.. Nnti ada baby susah da nk bermanja berdua.. 😁 Semoga dipermudahkan segala urusan dan usaha kita utk dapat baby.. Aamiin Aamiin Ya Rabbal Alamin.. 😊😊🤲🏻🤲🏻

4tahun awk.. takpa insya Allah.. usaha dan ikhtiar tu kita je yg tahu. apa org nak cakap pedulikan.. Allah Maha Mengetahui.. hanya Allah yang tahu masa yang sesuai , kemampuan dan keperluan kita. moga Allah rezekikan awk & suami zuriat yang soleh solehah bila tiba masanya nnti 😉😊😊

Bersabar la dik.. Kena kuat yer.. 💪💪💪 Semoga 1 hari nanti, insyallah tuhan kurniakan zuriat untuk adik.. Kalau ade rezeki tak kemana kan.. 🤗🤗🤗 Macam akak dikurniakan rezeki awal bunting pelamin, lepas kawin terus ade.. Rezeki masing2 org katakan..😊 Jagn sedih2 yer..