Sembelit teruk lepas bersalin

saya bersalin dah nak masuk 3 bulan . selama tu saya sembelit teruk . 3 hari sekali baru nak membuang . membuang pulak kena makan ubat lawas lactul tu . 3 atau 2 hari skali mesti kena makan ubat tu sebab nak membuang . membuang pulak bukan main susah nak keluar . siap berdarah . setiap kali membuang darah mesti keluar . ada tak cara nak membuang setiap hari ? saya penat la asyik kena makan ubat tu ja untuk membuang . 2 atau 3 hari mesti kena makan ubat tu sebab nak bagi keluar jugak . hm . ada juga la baca sebabnya kekurangan air sebab p dekat susu . selain pada air untuk melawaskan ada tak ? #pleasehelp

10 Balas

Saya sama macam awak. Masa pantang 3 hari tak berak then cucuk enema (pelawas). Then kena ambik duosenna untuk sembelit. Both pelawas. If tak makan pelawas memang struggle nak berak. Selalu juga berdarah. Now dah 3 bulan dah getting better. Cara saya, air mesti 3l. Kurang dari tu memang sembelit ayoo. Bangun pagi je wajib air suam 2 gelas. Kekadang sampai muntah. Yelah, pagikan. Kalau saya air biasa pagi pagi tak jalan. Kalau ada rasa nak berak, terus ambil air suam. Ada rasa je terus minum air suam tau awak. Then saya ambil lecithin. Lecithin also banyakkan susu. Any brands ok je. Awak boleh search benefits consume lecithin. Jangan teran tau awak. Nanti buasir.

i before pregnant memang lawas hari hari setiap pagi mesti berak. lepastu during pregnant start sembelit, dah makan buah minum ayaq kosong still sembelit sampai i buasir. now bersalin dah sebulan lebih still sembelit and buasir takmau masuk dah. 🥲

saya sembelit jugak kebetulan hari ketiga bersalin baru rajin minum air kosong& buah oren terus membuang, lepas pada tu mmg kerap saya minum air kosong& makan buah skrng genap 30 hari lepas bersalin& alhamdulillah back to normal

sy pon sama sis.dah 3 bulan lepas bersalin still sakit time nak membuang..masa dalam pantang sembeliy teruk sampai berdarah².skrg dah mcm buasir..sy beli pil buasir kt farmasi..dengan ubat sapu..ok la.getting better

sis cuba minum air oren sunquit. jgn letak gula buat suam² mcm tu.. saya masa dlm pantang misi suggest minum yg tu. alhamdulillah ok

Makan sayur hijau, buah yg melawaskan mcm buah naga, oren. Dalam masa yg sama kena aktif bergerak, jgn byk duduk.

sis try beli lactul kat farmasi . In shaa Allah confirm tak sembelit

makan buah tinggi kandungan air, spt tembikai, oren.

try nonaroguy phytonatal.. bagus utk sembelit...

mkn buah, sayur?

5mo ago

mangga.