FIRST TIME PREGNANT

saya baru tahu positif hamil, perlu makan folic acid and minum susu terus ke? bila buleh buat buku pink? maaf sangat2 baca tanya soalan. mohon ibu2 yg ada pengalaman share sikit. #firstbaby

FIRST TIME PREGNANT
10 Balas

klu ada blh je makan folic acid dan minum susu.buat seawal yg mgkin sbb skrg ni nak buka buku pink kena scan dlu,bila dah confirm msa scan tu dpt tgok heartbeat,bru doktor akan keluarkan laporan utk buka buku pink.nnti nurse akan set tarikh utk buka buku pink.sedia la mmg copy suami,isteri,sijil nikah 2 helai setiap satu.dan gambar ukuran pasport 2 keping suami isteri.kat klinik tempat sya mcm tu la prosedur nya.klinik government😉 enjoy your pregnancy journey🤗🤗

Folic acid sebenarnya dan seeloknya kena makan dari 3 bulan sebelum mengandung lagi. Tp kalau belum makan dan sudah mengandung, mmg kena terus makan. Saya cadangkan beli dan makan multivitamin new obimin. Ada sekali folic acid dan vitamin yg diperlukan utk ibu mengandung. Minum juga susu kambing. Saya guna jenama Karihome for Mama. Harap membantu. Jaga diri ya. Semoga Allah memelihara ❤️

tahniah...pendapat sy puan teruskan makan asid folik tu je..nanti masa g buat buku pink nurse akan tanya n syorkan vitamin lain ikut perkembangan kesihatan puan.mcm sy,susu mmg tak blh minum asyik muntah jer d awal2 kehamilan..sy buat buku pink 8 minggu ke atas

Call klinik kesihatan yg berdekatan dan tanya bila boleh pergi buka buku pink. Selalunya mereka akan bg temujanji 7 weeks ke atas. Nak scan awal dkt swasta boleh je dalam 5 atau 6 weeks cmtu. Kalau scan awal tak nampak lagi.

Tahniah. Boleh je. Saya tunggu sebulan lewat period kemudian baru ke klinik untuk pengesahan kehamilan. Dapat appointment buka buku at 10w lebih.

sya mkn folic acid..dari lepas kawin..dan skrg ngndong hampir 7 minggu..8 minggu baru buat buku kata misi

yes folid acid mmg sentiasa kena makan. susu pun boleh. buat buku pink mungkin dlm 2 bulan

Boleh pergi ke klinik untuk confirmation. Nanti boleh consult dgn doc

yaa dah boleh start makn folic acid dgn minum susu.

tahniah sis

3y ago

terima kasih sis, semoga dimurahkan rezeki