Dilema pantang. Normal ke rasa bosan macam ni?

Saya baru start pantang dan ini hari ke 5 saya. Buat masa sekarang alhamdullilah saya boleh bergerak & luka tak sakit sangat. Tapi bila pantang ni, saya disuruh duduk diam je atas katil. Saya teringin juga nak ke dapur tolong2 atau urus baby. Tapi tak dibenarkan. Katanya tak bagus…tapi mental saya lagi celaru bila duduk saja mcm tu. saya rasa mcm nak bergerak2. Tak la sampai gerak aktif, sekadar tolong masak sikit2 yg tak bergerak laju2. Mmg tak bagus sgt ke?

16 Balas

I pantang sendiri. Memang tak de lah bosan. Dan takde la merungut juga sebab i am particular about certain things when it comes to handling baby’s needs. Tapi kalau la diberi rezeki, i memang suka gila kalau dapat baring je layan netflix ke apa ke or tidur ke 😂 idk la maybe sebab dah berbulan jaga baby rasa penat tu ada tambah dah masuk office drive sana sini. Cherish your moment mommy, whatever it is. Buat kerja ke tak buat kerja ke, pantang sendiri ke ada org jaga ke. We try to find good things in everything inshaAllah semua ok. Sebab kita takmau stress. Orang ingat duduk saja tak stress, but we’re not in your shoes. Maybe awk rasa excited as a mom with newborn nak juga merasa jaga baby. Trust me, you will have all chances soon. Once semua orang dh balik, and awak dah sihat, boleh lah awk jaga baby. For now focus on getting better ya.

sis kalau bosan boleh pump susu simpan stock.. dlu sye pantang 44 hari di umah mentua..mentua n suami gilir2 tgok baby Selama 44 hari termasuk mandi kan baby pun mereka.. masak mentua sye.. sye focus untuk Tido dgn pump susu shj stock mereka jaga Ade susu. jd sye leh Tido atau hilang berjam jam untuk urut dengan ape ye yang dap dap pakai Batu dipanas kan TU.. suami hntr Dan ambil sye..baby tgl dgn mentua.. ..sbb malam sye berjaga dgn anak jd siang sye rehat.. mentua Tido.. gilir2 ngn suami waktu malam.. sye focus pada tgok tv smbil makan n pump susu shj..sye xrase bosan..mse pantang banyak jugak kene buat.. mentua saya siap beli kan krim sapu kat perut lepas TU sye kene bengkung... tp sye pakai bengkung zap zap tu shj .

saya dari awal memang uruskan baby sendiri bergilir dengan suami. mandi, salin nappy, urut telon etc. banyaknya saya sebab suami tak berapa berani lagi. saya berpantang dengan MIL tapi MIL uruskan hal dapur je. saya pun tadah susu let down jadi ke dapur juga at least 4-5x sehari untuk simpan susu tadahan dalam peti, and kadang bancuh air sendiri. ulang alik KK check up jaundice, and first two weekends family saya datang visit. jadi tak lah bosan. lagipun hadap baby sendiri all day long tak sempat bosan lagi. agak busy lah sebenarnya sampai sendiri punya hal berpantang pun tak sempat sangat nak bertungku ke etc. mengurut apatah lagi. tapi alhamdulillah saya suka je macam tu.

Itu saya tak pasti mungkin setiap orang tak sama Sebab ada yang pantang sendiri Saya pantang di kg dengan family Saya sendiri 2x bersalin seminggu pertama memang saya tak buat apa2 kecuali susukan baby Lain2 macam mandikan baby n masak kakak dan mak uruskan, basuh baju baby suami buatkan.. Saya banyak bertungku, rehat, susukan anak, jaga makan, kuatkan emotional n physical n mental health… memang betul2 rehat… After seminggu badan rasa sihat baru saya mandikan baby uruskan baby semua sendiri, basuh baju baby sendiri… masak ja tak sebab mak dan kakak2 yang buatkan… Kalau bosan saya baca buku Sebelum bersalin tu saya cari buku siap2…

Kalau saya bersyukur dpt rest mcm sis. Tp jgn lah sampai tak urus baby langsung mmg tepu la. Mcm saya dulu pantang sendiri ashik nangis, hari2 tidur beberapa jam je sbb baby high need. Penat sgt urus anak urus dapur, suami paternity leave seminggu je. And luka czer saya tak kering2 sampai habis pantang huhu. Setiap org tak sama tp ni apa yg saya rasa la. Bestnya kalau mampu hire bibik buat semua. Effectnya skrg anak dah nak setahun badan saya sakit2, ashik pergi berurut sbb urat problem bidan kata. And baru ni check, rahim jatuh hmm

sy pernh mcm sis.. sy cuba buat smua sendri wlupon ade jer bantuan org lain. sy sakit bawah perut kwsan ari2. pnggil bidan rupanya peranakan sy duk kt bawah n hampir jatuh. 3 hari berturut2 sy mngurut bertungku dan 2 minggu sy kne baring ats katil tanpa buat apa2. bidan kata peranakan akn masuk balik tmpt dia lps 2-3minggu slps beranak.. jadi sebaiknya elakan buat semua sendiri.. biar bdn kite rest sckupnya.

wah best nye dpt pantg btol2.. anak sye warded lps tu prolonged jaundice plak sbulan.. memg byk hbes mse kt luar je la.. pantang? ape tu? memg xde dlm kamus hdup sye.. lps bsalin je da ke hulur hilir smpi jahitan bengkak.. my advise, sabar je la sis.. x lme pun pantang nie.. lps nie memg kte settle sendri pun.. tyme tu jgn kte bosan, nak rehat pun xde mse.. just njoy je la waktu rehat nie ye..

4w ago

ye btol.. pastu ade la ckp2 kte x pantang btol2 la.. x pki bengkung la.. x syg bdn la.. x rehat btol2 la.. meh la sni tlg kita... hahahhaaha

sye pantang dgn family sendiri. 2mnggu pertama mmg sye rehat je dlm blik sbb xlarat nk jalan sgt sbb czer. kdg2 dduk dpn jap tgk tv layan anak sulung. lps 2mnggu dh kuat sikit baru mandikan baby sendiri semua. mkn pun kt dapur dah. sebaiknya time pantang nila rehat betul2. nnt dh hbis pantang mcm2 nk kne buat, dgn xckup tidonyaa nnt

bergantung pada kesihatan sis. kena bergerak juga supaya flow darah pun ok dan boleh elakkan dari sakit² pinggang, belakang dan lutut. mcm sy lepas bersalin normal 2 minggu lepas tu baru rasa sihat. masa tu la sy urus baby sendiri. masak dan cuci2 semua husband yg buat. sy just focus kat baby dan rehat bila boleh rehat

Normal..kita yg sihat pn kalau suh duduk je ats katil pn bosan juga lama2..kalau sy main dgn ank jela.pastu kalau g dpr ke duduk je ats kerusi sambil gosip.mmg mak sy xbg sy bt kje..duduk jaga ank je