Keluar Darah Semasa Trimester Pertama

Saya baru pregnant week ke 5, tapi ada darah merah sedikit keluar. Keadaan membuatkan saya risau. Adakah ianya normal atau perlu juga ke klinik?

8 Balas

Saya pergi klinik tapi dua klinik tolak kes saya..last saya pergi hospital..doktor akan pantau..dan masukkan air drip..saya stay 3 hari hospital..Alhamdulillah semua okay..cuma awal doktor kata kena banyak rest jgn angkat benda berat..baby pun okay doktor scan siap tunjuk jantung lagi..

4y ago

Alhamdulillah.

Kalau bleeding even sikit pun semasa mengandung, bukan pergi KK, tapi terus ke emergency hospital. Nasihat kakak sy doctor hosp kerajaan. Sbb pregnancy pertama dulu sy bleeding week 6, rupanya sy mengandung luar rahim. Mujur kakak sy inform, tube saya tak pecah lagi.

4y ago

Sikitt sgt mcm setitik je kot brown color

Gi jump doc sis, tkut ada apa2.. Mcm sy tu hr preg 6ming bleeding jump doc dlm takd apa2, tp bleeding masi sampai 9april janin terkuar sendr.. Takd sakit perut pun, belum ada rezeki untuk sy semoga bby sis takd apa2.. Doc nnt akan bg ubat kuatkan rahim untuk sis mkn

4y ago

Ya, sy baru balik jmpa doc. Saya frush sangat bila doc ckp ada kmgkinan kguguran atau janin luar rahim. Anak pertama pula tu 😢😭

Mcm akak kluar darah masa 12w..terus gi klinik esoknya doktor bagi ubat kuatkan rahim..lepas tu dah takde kluar lgi..alhamdulillah skrg dah masuk 8 bulan

4y ago

Ya InshaAllah. Aamiinnn 🤲 Mujur suami sy selalu bg kata2 semangat. Alhamdulillah.

Sya hari tu tu keluar darah juga sikit,5 week..sya terus ke emergency hospital..alhamdulillah tak ada apa2,doc tak bgi apa2 ubat pun..

4y ago

Tak ada ckp apa2..mybe normal kot kandungan 5 minggu ada spotting.

Better jumpa doktor. Bleeding awal kehamilan selain tanda awal keguguran, boleh jadi tanda2 luar rahim juga.

4y ago

Ya, tadi sy jumpa doc. Doc pon ckp benda sama. Doc akan scan untuk pastikan keadaan baby dlm kndungan.

lebih baik jumpa doktor sis...

Keluar sedikit normal