Pergerakan baby

Saya baru nak kira pergerakan baby. Skrg dah 29w, sebelum nak start kira saya mmg ada baca dekat dalam apps ni cara kira pergerakan baby. Ada yg cakap after 15min baru dikira satu gerakan and so on. Kelmarin bila nurse explain suruh kira, saya ada tanya berapa gap waktu untuk kira sebagai satu gerakan. Tapi nurse cakap tak ada gap, hanya ibu sendiri yg tahu anak dia active/suka bergerak waktu mana. Aduhhh terus pening 🫠

6 Balas

bby slalu gerak kejap, then dia akan ada 1 time dia diam lama kan...so yg time dia gerak tu kira 1 (wlaupn masa tu dia kick 20x ttp kira 1 gerakan)...then masa dia diam lama tu anggaran 20min ke atas. pstu dia gerak lain..tu kira gerakan 2 sy pn bru start catat. kdg xdan nk perasan baby gerak sbb bz...tp ada la rasa2 tu .. catat kt fon pn mcm tiap 1 jam 1 jam haha xde la 15minit 20minit gap

Nurse sy pun cakap tak perlu nak gap gap 30 minit . Contoh dia gerak menendang ke siku ke apa tunggu sampai dia habis gerak kira 1 gerakan . Kalau dalam beberapa minit kemudian rasa dia gerak lagi kira 1 gerakan . Tak perlu tunggu 30 minit gap utk kira lagi 1 gerakan . Itu yg nurse sy bgtau . Hehehe . Harap membantu 🤭

12mo ago

Sy kira mcm tu sllu habis dalm kul 3 juga . Tapi ikut mana puan lagi selesa la hehehe .

ye , ibu yg tahu bila anak aktif . baby sy pula banyak gerak @ trlalu aktif 😂 tpi bila masuk kul 9 for catat movement tu , dia macam tau ii pastu kurang gerak 🫠 but sekali gerak tu auto shock 🫠

12mo ago

hHaa sama!! mcm td..subuh-8 lebih pagi tu aktif.tiba 9am eh snyap plak hahaa.pandai diaaaaaa

sama lar harini sy bru kira gerak baby ttp kena tulis dkt buku kul 9 pg x kira lar bby geral kul bpe, sy lgi 2 gerak nk tick haral jap ag baby gerak

Kalau saya nurse cakap 30 minit gap at least