Salam, nak bertanya utk Ibu berbadan besar, agak2 minggu ke berapa baru dpt rasa pergerakan bayi..

Saya baru masuk minggu 17. Anak pertama dan bigplus mummy. #ingintahu #firstbaby #pleasehelp

7 Balas

saya obese..berat baru timbang 2 hari lepas dah cecah 96kg..sblum pregnant 90kg.. Tapi Alhamdulillah...hujung week 17 dah rasa baby gerak...masuk 20 week lagi kuat rasa..masa week 17 tu rasa mcm ada gelembung letup² pop pop dlm perut tpi bawah pusat, rasa mcm angin dlm perut pun ye..now Alhamdulillah dah 25 minggu..lagi lasak dia senak smpai na tkencing rasa 😄

saya sebelum preggy berat 105kg, time 15 week dah rasa halus halus tendang, kadang kita rasa awal cuma tak peka or tak pasti tu baby kick or apa. Tak pe yang penting baby sihat, sebab ada yg 20week baru rasa

sy dulu ibu ckp jenis perut tebal. sbb perut tebal lemak kot. tp seigt sy dalam 17w ke 18w dh rasa. dia rasa mcm kena jentik sis. or berdenyut

First baby kdg2 xperasan sgt tendangan ank..nak2 kalau kulit tebal lg la kurang terasa tendangan..20w ke atas baru bole rasa..

sy mggu 24 25 dh ad rasa pergerakan baby.. now dh mggu 31 lg aktif amat sgt..tgh mlm agk main

sye pun doktor cakap rahim tebal, tapi week 18 da dpt rasa pop pop ice gitu 😂

Selalunya anak first akan rasa lambat sikit, around 20w ke atas.