Sakit belakang

Saya baru masuk 30weeks. Sakit sangat belakang badan ni. Especially belah kiri ya allah lenguh sangat2. Duduk lenguh baring lenguh. Rasa nak beranak sangat sebab tak larat. Selalunya 1st mom je ke rasa macam ni ? Atau setiap kali pregnant macam ni ?

5 Balas

Smua prgnancy akn rasa sakit bila masuk 3rd trimester..bole mintak suami tlg urut kn blkg slow2 bg rasa lega..posisi duduk kene btul..baring mgiring ke kiri kalau tido..ank 1st biasa rahim kcil, baby makin lama makin mmbesar sbb tu rasa sakit..nanti tulg pinggul plak sakit bila baby dah turun..

Elakkan duduk atau berdiri terlalu lama ye. Final trimester mmg mcm ni sbb baby dh besar n pelbagai posisi yg kdg mmberi kesan pd tulang blkg dn pelvik kta. Bertahan ye mommy, 70++ hari lagi tu.. tak kira 1st mom ke tak..stp pregnancy mcm tu la..

bole cuba exercise utk 3rd semester.. yg stretch bdn tu.. ada rasa lega skit bdn.. sy buat 1 set je kira 10 kali.. ok jga la rasa dia. 3rd semester mmg byk sakit2..

buat senaman khusus utk ibu hamil..utk kurgkn sakit di bhgian pelvic...

normal utk pregnancy phase.