Susah sendawa

Saya baru lahir anak pertama..baby saya susah nak sendawa, dan selalu tersedu..boleh bantu share tips tak macam mana nak atasi...tq in advance!

2 Balas

Sama saya pun first mom dan anak saya susah sedawa tapi rajin kentut jadi no problem. Baby saya pun selalu tersedu kadang kesian sebab lama sangat baby tersedu sedu nak memyusu pun nampak dia tak selesa nak tidur pun macam terganggu. Saya try petua orang lama ambil tisu koyak sikit basahkan kemudian letak dekat dahi baby. Alhamdullilah menjadi lepas 10-15 minit baby berhenti sedu

baby umur berapa? baby sedu tu biasa & normal. biar je. kalau baby tak kembung, happy, tidur elok je tak perlu sendawa pun takpe.

2w ago

jeluak tu normal awak. sendawa ke tak sendawa ke baby memang akan jeluak. bukan sebab angin ke apa. tapi sebab otot sistem perut dia tak kuat lagi. as long as dia jeluak je bukan muntah, okay je tu. anak saya pun jarang sangat nak sendawa dari lahir especially malam sebab BF terus tidur balik. fully BF. tapi tak ada jeluak pun. sedu tu selalu kadang seharian dia sedu 😅 tapi sejak masuk 2 bulan dah jarang sangat dengar dia sedu.