Berpantang gugur dengan menyusukan anak

Hi, saya baru je gugur usia kandungan 10minggu, kandungan ke2. Anak saya yg pertama 2tahun 4bulan, masih mengempeng bila nak tidur. Kalau saya berpantang ni maknanya tak boleh susukan dia la ya? Sebab kekadang tu malam2 dia ngempeng, susu saya ada lagi. Ke better bagi susu bagi proses kecut rahim tu 😂. Kalau tak, kne sapu sesuatu ni bg anak tak ngempeng 🤔

3 Balas

Menyusu macam biasa. Menyusu membantu kecutkan rahim lebih cepat. Kalau tak nanti bengkak susu pulak. Kalau nak lepas kan anak dari direct bf boleh bagi dalam botol or sippy cup Budak besar tu memang kerap mengempeng. Rasa selamat. Bersyukurlah anak masih “perlukan” kita

1y ago

Hihi tq wak. Siang anak tak susukan pun, malam je bila dia nk tidur. Tp bila menyusu tu ada lagi susu badan. Sebab bila saya balik dari hosp lepas gugur tu, malam tu anak meraung2 taknak tidur selagi tak dpt ngempeng. Sebab tak pernah lagi anak tak tidur takde maknya. Saya pun rasa mcm saya amat memerlukan anak saya time2 mcm ni. Perempuan kan bila kehilangan, rasa emosi tu sedih aje haha. Btw, tq ya bg pendapat 😊

Boleh menyusu mcm biasa, takut kang awk bengkak susu plak... Tp 2 thun lbih tu bleh wean off dh...ank bongsu sy 2 thun 10 bln, wean off dgn tiba2 kes dia dmam je...x pasal2 sy bengkak susu 😔😔😔,terpaksa perah buang je huhuhu...

1y ago

Masa tahu preggy dulu memang plan nak wean off slow2. Tp makin nak wean off makin la dia mengganas haha. Taknak tidur la, pastu sapu asam jawa dekat breast area, dia pun ikut sama sapu dekat dia haha. Taknak juga susu awal2 tp malam tu mana dah dia kenal asam ke, pedas ke main bantai aje. Misi dia nak tidur nak ngempeng aje. Saya gugur ni lagi la saya perlukan anak saya, rasa tenang je bau anak 2y lebih ni walaupun mashemm. Sbb journey saya gugur ni tak mudah 😇

bole susu mcm biasa