Apa saya perlu buat?

Saya baru check upt.. positive result.. apa perlu saya buat selepas ni ye ? Maaf soalan mcm ni.. saya dah tak ada tempat nak bertanya.. #ingintahu #pleasehelp #firstbaby

Apa saya perlu buat?
17 Balas

Terus ke klinik kesihatan dan bgtau nak buat buku mengandung. Pengalaman sy preggy dh 3x, diorg tak minta pengesahan apapa, just tya mcmnaa kita tau kita preggy. Nnt dorg akan auto buat double confirmation yg kita mmg preggy. Buku mengandung penting 🌹 Because sy anak sulung dulu dh 13 w preggy baru tahu perlu buat buku mengandung ❤️. So waktu preggy 2nd and 3rd child, upt positive shj terus suami bawa sy buat buku mengandung.. Blh buat di klinik swasta atau kerajaan.. Btw tahniah ya, jaga diri mommy 🌹🌹

1. Boleh pergi confirmkan pregnancy dkt klinik mana2. Ada org kalau dah 5-6 weeks, scan dh boleh nampak kantung/baby. 2. Call klinik kesihatan berhampiran tanya bila boleh buka buku pink. 3. Makan Folic acid sebiji setiap hari. 4. Jaga kesihatan diri dan kandungan. Tahniah awak 🤗. Semoga dipermudahkan urusan.

Saya jumpa doktor untuk scan waktu minggu 6. Nampak heartbeat, jimat tak payah scan banyak kali. Tapi kalau ada masalah lain (berdarah, ada penyakit), baik jumpa doktor awal awal. Buat appointment minggu 8 buka buku pink di KK. Makan folic acid. Minum susu ibu mengandung.

kalau saya dulu , dapat je yau double line , haritu jugak g cari folic acid kat farmasi ... sebelum g klinik , sbb g klinik aritu dia bagi sekian2 tarikh baru boleh bukak buku ... jadi apa2 pun kita cari folic acid dulu

call klinik trdekat buat appoimnt..nt nurse bg tarikh bkk bku pink...ad yg scan dkt swasta tuk rujukkn kk..tp sy dlu mase bkk bku dkt kk..dktr trus scan nk tgk bpe week..jgn lpe bwak ic dan sijil nikah fotostat..

Alhamdulillah, tahniah❤️❤️ boleh pergi klinik / hospital utk pengesahan dan utk urusan seterusnya. Pihak klinik/hospital akan beri nasihat yg sepatut. Tahniah!😍

Kira LMP, kalau kandungan baru lagi, relax dan jaga diri. Dah kinggu ke 7 atau 8 baru buat scan confirmation kt klinik.

pergi klinik swasta yg boleh scan.. cek dah brapa minggu.. kalau x silap sya 12 minggu dah boleh buka buku pink d kk..

pergi klinik berdekatan..maklumkan pada nurse bagi mendapatkan temujanji untuk buka buku pink..

tahniah sis..alhamdulillah..prgi kk or klinik swasta..jgn lpa tarikh last first day period