alahan teruk 8weeks

saya baru 8weeks & baru start alahan teruk. memang tak boleh masuk makanan apa2. minum susu dengan makan buah pun akan muntah balik. ada cara lain tak 😭 saya risau baby tak dapat zat 😭 rasa nak nangis sebab kesian kat baby and penat 😭 minum air kosong pun tak boleh , mulut rasa kelat macam masa demam 😞

16 Balas

Mkn kerap n jmlh sikit..try mkn mi goreng, oat.. nasi lauk yg awk suka, mkn ontime.. jgn biar perut kosong.. byk minum air suam.. or jus buah.. elak tmpt gelap.. ambik udara segar.. elak tgok bnda yg memualkn.. elak hidu bau wangi n memualkn.. try pergi tmpt yg buat awk rasa fresh n sng bernafas.. selawat byk2.. baca surah al kausar.. mtk doa ibu spya kita sihat n krg mual..

sya pn alahan teruk, tpi msih bole mkaan. start mkaan obimin maakin lagi teruk smpai muntah2 skrg dah 11 weeks mkan pn akan rsa nk muntah. sya tkda bnda boleh suggest , bnyak yg mmy kena try and error. sya mmg tkmkan nasi, lpstuh try mkan mee. kjap ja ok dpt mkan pastuh mual lagi. skrgni pksa ja mkan nasi. bibir pn jd kering merekah sbb kurang mnum air. apa yg bole d buat paksa ja mkan n mnum 🥲

3mo ago

okay awak, thankyou. semoga awak pun kuat yaa ❤️

sama lah dengan saya skrg 9week.. mulut mmg x rasa apa.. kalau masak UTK suami mesti terlebih masin ... mujur lah suami faham 🤣🤣.. deria rasa hilang.. kalau bab makan nasi ok lagi ..kalau benda lain xleh masuk ..MCM biskut ke roti ke kalau mkn muntah balik

sama la saya sekarang dah 9week pun sama bau apa2 pun tak boleh kerja muntah je apatah lagi makan kadang sampai nak menangis sebab taktau badan sendiri nak apa , fikirkan. baby kesian. nanti dia lapar 😭😭 tapi Bonda dia apa pun takboleh bau semua jadi masalah

Kak sy juga tgh alahan berat skrg, salah satu yg bisa buat sy lepas makan tak keluar lg adalah lgsg duduk tegak, biarkan semua angin sendawa keluar, baru rasa lega. Ini 2 jam sy duduk straight baru boleh tidur, klo gak memang mual muntah lg

saya masa 8 weeks sampai skg dh 11 weeks pun still sama. tiap pagi mesti muntah. saya cuba makan badam dan kurma bila lapar tp asyik muntah. kdg2 ok kdg2 tk ok tp boleh cuba

air suam tu jadi slh 1 penyebab muntah. pagi kalo boleh minum air suam okey tp kalo tak boleh cuba minum soya atau susu perisa coklat. mcm sy try lazz coklat boleh bertahan

dah Buka buku pink ke sis? Sy pun alahan teruk sangat. lps Buka buku pink, checkup, dr drip Saya air n bagi ubat Tahan muntah. so dpt la Saya makan better drp Sblm Ni.

alahan teruk tanda baby membesar dengan sihat sis, mcm saya lima ank alahan teruk keluar masuk hospital, tapi 3 kali gugur tanpa alahan , baby tk berkembang.

3mo ago

oh yeke, kalau itu tandanya Alhamdulillah 🥹

sy pun 8w ++ bau smue masakan xboleh.. nak masak lagi la..pning ari² pkr nk mkn apa.. kdg² ptus asa pun adaa 😌😌

3mo ago

betul, bangun tidur pening fikir nak makan apa. perut lapar tapi tekak loya tengok semua makanan 😭