5weeks 3days

Saya baru 5w dah start loya² . Dah cuba makan asam tapi sama juga loya and pening . Ada petua lain utk mabuk pregnant ? Thank you mommies #ingintahu #firstbaby

12 Balas

Start 4week mmg dah start loya mabuk. Sy skrg 10week mcm dah ok sikit. Minyak angin kena sentiasa kat tepi. Cuba makan buah delima. Kalau boleh makan, minum dgn air lemon suam tanpa gula. InsyaAllah ok sikit loya

Saya 6w 3d pun dok hadap loya ni. Tak muntah pun asal tertengok makanan mesti nak meloya. Kadang tu lapar tapi tak tau nak makan apa sebab semua rasa loya tak lalu nak makan. Boleh kata 24 jam loya.

2y ago

Thank you. InshaAllah saya cuba

saya pun duk hadap juga ni. tapi kena tahan juga la, nak makan ubat takut, bahaya kt baby. tapi puan try makan buah, bubur or susu cmtuh. saya skrg makan mcm ni , nasi tak bole langsung.

saya pun sama masih loya. saya ikhtiar bau minyak angin aromaterapi (sekadar bau utk hilang loya) alhamdulillah okay...tapi selera dah mula slow. kena paksa juga sebab memikirkan baby.

sama sis.. 5w juga.. loya tp xmuntah.. makan ja tapi semua xlalu.. makan juga la pasal ingat baby.. baru masuk makanan dah rasa nak keluarkan.. loya selalu datang petang n malam..

Saya 6weeks loya teruk. Lagi lagi kalau nasi. Membayangkan nasi pun rasa nak muntah apa lg bila masuk mulut 😭 saya ganti dengan karbohidrat yg lain macam roti ke ubi

2y ago

Samala. Dulu tak boleh kalau takde nasi. Sekarang tak pandang pun nasi

saya 16 weeks masih alahan makan pun masih X lalu sgt mengandung sblm ni 13 weeks dah stop Kali ni sampai 16 weeks tak stop juga alahan

cuba jus mamariam, InshaAllah berkesan..sy mkn xsampai seminggu dah bkurang rasa loya,pening..rasa lbh brtenaga

2y ago

sorry my suggestion..better jgn ambil ape2 supplement atau sebarang keluarkan tempatan atau luar Megara..better consult dgn doc...I takut kita Rasa okay je..takut baby keluar nanti Ada skin problems atau masalah lain...

sume loya x lalu makan, tapi sis loya & lalu makan 🤭

sy beli ubat tahan muntah utk org prgnant dkt klinik swasta.

2y ago

ye metocloprmide/maxolon .